Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za vysokou cenu energií v ČR nemůžou ani výrobci, ani obchodníci, ale zcela výlučně (nejen čeští) politici.

1 0
možnosti

J74a61n 59R43á13ž

6. 10. 2022 19:48

Je zajímavé sledovat kolik věštcu ze skleněné se nachází mezi diskutéry. Všechny prognózy totiž vycházejí s dnešního stavu, kdy je v Evropě relativně plynu dost, fouká vítr na Baltu a Češi vsele elektřinu exportují.

Karty se totiž budou rozdávat až vítr na Baltu přestane foukat, slunce nebude svítit, bude delší období s teplotami pod bodem mrazu a zásobniky plynu se budou byprazdňovat rekordním tempem. Všichni víme, že všechna esa v mají, jako falešní hráči vždy v rukávu, Němci.

Každý kdo považoval Němce za férové, musel vystřízlivět po oznámení Německa vlády, že v rozporu s unijními pravidly poskytne podporu svému průmyslu ve výši, které žádná jiná země konkurovat nemůže, jen aby udržela konkurenceschopnost své ekonomiky. Že ostatní státy o svou schopnost konkurovat přijdou, Němce pochopitelně nezajímá.

Heslo Dautschland über Alles je stěžejním motem jejich politiky už od Bismarcka a platí to i dnes.

1 0
možnosti

J53a77n 82R78á44ž

6. 10. 2022 19:55

To "a" v Deutschland je samozřejmě překlep.

0 0
možnosti

P37e40t68r 68B61í64l53e42k

5. 10. 2022 21:59

Nejsem žádný ekonom, tak mě tu všichni mohou mít za vola. Ale já to vidím asi takhle - když si chci koupit nějaký výrobek v aukci, tak se snažím přeplatit nižší nabídky. Tak nakonec koupím výrobek za cenu nejvyšší, protože jej zkrátka chci. Zkrátka - zákon nabídky a poptávky. Myslím, že ta energetická burza funguje obdobně. Jestliže je nedostatek elektřiny, tak se odběratelé vzájemně přeplácejí a elektřinu nakonec získá ten, kdo nabídne cenu nejvyšší. Markantní je to v případě Německa, které si vlastními chybami přivodilo nedostatek elektřiny přechodem na OZE. Už to však není pochopitelné u nás, kde elektřiny máme dost, takže její část můžeme prodávat ven, ale přitom ji našim odběratelům prodáváme za neuvěřitelné ceny, které platí v Německu díky jejich absurdní energetické politice. My ji dokonce prodáváme Němcům za naše nízké výrobní ceny a oni nám ji "odměnou" solidárně přeprodávají zpátky za ty jejich super ceny. Tak a teď ať mi někdo vysvětlí, co nás k tomu nutí. Mě to hlava nebere, ale asi jsem se měl lépe učit.:-(:-(

0 0
možnosti
Foto

Nutí nás k tomu EU, hlavně Německo. I Pekarová řekla, že když odejdeme z energetické burzy a nebudeme dodávat el. energii jiným státům, oni nám pak nepošlou plyn nebo ropu. Pokud tomu dobře rozumím, EU chce navíc nejen emisní povolenky, ale zdaňovat zisky z nejlacinějších zdrojů energie a tyto daně přerozdělovat, tj. dotovat s nimi OZE.

Běžná federace má část nejdůležitějších federálních zákonů a zbytek nechává na státech, myslí na všechny své státy. Federace EU se snaží o jednotné zákony ve všech státech a vykořisťuje část států na úkor jiných.

0 1
možnosti

J97i41ř34í 42V87o32l63n13ý

5. 10. 2022 11:46

Proč došlo k "liberalizaci" trhu s plynem a elektřinou podle bruselských not a proč s tím naši představitelé souhlasili? A proč dnes nestojí na pranýři? Účel byl dvojí. Zaprvé, připoutat nás více k EU a zadruhé, vykrývat špičky a výpadky "zelené" energie v Německu a Rakousku. Nesčetněkrát naše jaderné a uhelné elektrárny zachránily Německo a Rakousko před kolapsem sítě. Zhruba ještě před rokem horoval rakouský energetik za stavění nových plynových elektráren, jiné řešení hrozeb neměl. Jsme více než soběstační ve výrobě elektřiny, ale máme v porovnání s příjmy nejvyšší cenu elektřiny v EU. Západ nás vysává úplně stejně jako v minulosti své zámořské a africké kolonie. Jenom ten milion mrtvých jako v belgickém Kongu zde zatím schází!

4 0
možnosti

Tak dlouhej článek a přitom se autor "ptá na myšlenky", které by mohl zjistit zhruba během 5 vteřin na Googlu.... :-D

1 0
možnosti

Prošel jsem několik ceníků a 10 Kč za kWh jsem nikde nenašel.

1 2
možnosti

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-prehledne-kolik-plati-novi-zakaznici-za-elektrinu-a-plyn-215622#utm_content=freshnews&utm_term=cen%C3%ADky%20elekt%C5%99iny&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

V článku je tabulka s výslednou cenou:

Celková cena v sazbě D02d v distribučním území ČEZ Distribuce

9,96361 Kč vč. DPH (ČEZ)

10,36722 Kč vč DPH (PRE)

Samozřejmě je cena elektřiny po tarify topením elektřinou podstatně vyšší.

ČR má nyní nejvyšší ceny elektřiny v celé Evropě, nejen v EU (Echo24).

1 0
možnosti

E71m43i91l 23N47o93v38á80k

4. 10. 2022 20:20

Ale že třeba zrovna teď od nás do Rakouska teče tolik elektřiny, kolik vyrobí jeden temelínský blok, aby tam neměli tmu, to už těm pokrytcům nevadí, co?

1 0
možnosti

E97m62i36l 41N75o12v41á45k

4. 10. 2022 20:22

Omlouvám se, patřilo pod jiný článek.

0 0
možnosti
Foto

Cena plynu jde dolu. Z Ruska Evropa odebírá rekordně nízké množství plynu. Momentálně pouze kolem 500 MCM. Loni to bylo v tomto období 3000 MCM.

Plyn z Ruska je částečně nahrazován LNG.

Mimochodem Odběry z Ruska (cca 500 MCM) jsou momentálně nižší než z Alžírska (cca 700 MCM). Rusko se stává minoritním zdrojem plynu pro Evropu.

2 4
možnosti

Vašnosto, kam na tyto hraběcí rady chodíte ?

;-D;-D;-D

2 1
možnosti

Většina z nás jaksi zapomněla na krach Bohemia Energii a dalších obchodníků. Otázkou je, kdy ČEZ vrátí při současných ziscích půjčených 70 miliard.

0 0
možnosti

E45m42i24l 72N69o60v24á27k

4. 10. 2022 16:24

Půjčka ČEZu nesouvisí se zisky ale s cash-flow a ČEZ těch 70 miliard vrátí ve chvíli, kdy nebude muset mít tak obrovské prostředky alokované v zárukách za dodání elektřiny, kdy např. prodal za 90 €/MWh, tržní cena je 430 €/MWh, takže rozdíl za každou prodanou MWh ve výši 340 € na burze musel složit jako záruku, že bude v budoucnu schopen elektřinu skutečně dodat.

2 0
možnosti
Foto

Z pohledu prosteho cloveka vypada situace zatim takto:

1)Zalohy plynu a el.en. oproti lonsku v nasem RD temer dvojnasobne, prichazi dopisy s upozornenim na budouci zmeny cen

2)Soused dostal uspokojive vyuctovani v srpnu za plyn, necez mu ale v zari prisel novy necekany rozpis zaloh od dodavafele Gas International ve vysi 20 tis./mesic, cimzto dostal malem infarkt a letel zmenit dodavatele (vysledek zatim nevim)

3) nektere vysoke skoly zrusily patecni vyuku z duvodu uspor

4) reditele ZS se uklidnili, protoze nemusi mit ve tridach 18 stupnu bez vetrani, coz by zrejme prineslo vyssi nemocnost deti

5) zrizovatel skol zatim nema nasmlouvane dodavky energii na pristi rok a ceka, co se podeje

Zda se to byt jako ticho pred bouri a kdo muze, kupuje drevo a kamna, pripadne svicky. Zustava pachut z mlzeni vlady k nedostatku plynu i mlzeni k duvodum cen el.energie, informace na netu od energetiku i ekonomu jsou v rozporu s komunikaci vlady. Lide by meli vedet, na co se pripravit. Nad slunce jasne je jen to, ze schudneme a cim dal vice to vypada jako plan. Vladnou obavy z pripadne jaderne valky i ze zimy.

Takze si drzme palce, at valka i krize rychle skonci.

Za clanek karma a diky.

3 1
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik