Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Clanek obsahuje hned nekolik nepravd....

1) cena 6 kc je za SILOVOU elektrinu a take se tak o tom psalo!

Proc by mela byt koncova cena 10Kc? Ty dalsi slozky ceny elektriny tolik NESTOJI

2) proc tvrdite, ze soucasna cena pro maloodberatele je 10 Kc, kdyz ja platim BEZ FIXACE 5 a nejake drobne?

2 2
možnosti
Foto

Proč se vyjadřujete k energiím aniž byste si něco k tomu přečetl. Plácáte neuvěřitelné hlouposti.RvRv

4 6
možnosti
RJ

Univerzální řešení všech problémů je řešit příčinu, ne následek. V tomto případě je příčina známá, je jí nesmyslný výpočet cen odvozený od "závěrných" elektráren, tedy plynu. Prapříčina je samosebou Green deal ale s tím se těžko dá něco udělat. K tomu rozhodně není politická vůle, doufejme, že zatím.

Z toho vyplívá i řešení, oddělit ceny plynu od cen el. energie, resp. změnit způsob výpočtu. Pokud je i to neprůchozí, vystoupit z Lipské burzy.

15 1
možnosti
Foto

Přesně tak jak velí Váš selský rozum. Vystoupit z burzy. A klidně bych přešel na výměnnej obchod - elektriku za plyn.

1 0
možnosti
MB

Naše země, je pro náhradové zdroje problematická. Nemáme moře- k využití přílivu a odlivu. Podobně, nekonečné horské bystřiny na lopatky turbín. Zoufalí provozovatelé koupališť mohou povyprávět o zkušenostech se sluncem. Podobně je to s větrem. Opravdu, co zbývá? Jaderné elektrárny.

Můžeme opustit burzu v Lipsku. Zase přiskočí ta v Praze, po ní opět v Rotterdamu. Plošně se uzavřít nelze. Zase nepřiputuje ropa. ČEZu lze zisky vzít. Další problém, z čeho zase budeme hradit výstavbu té jaderné elektrárny? Jak z toho ven? Poctivě odpovídám - Já samotný nevím. Pouze s úžasem poslouchám origo nápady. Zejména ze strany Hnutí ANO + SPD. Evidentně chytří lidé, skvělí hospodáři. To už vůbec nemluvím o tom, že Státní měšec je prázdný ! ... :-)

6 0
možnosti
EN

E48m44i82l 45N62o48v31á83k

4. 10. 2022 7:14

Cituji: "Jestliže tedy výrobce jako ČEZ prodává 1 kWh silové elektřiny za cca 2,20 Kč, jak je možné, že současná konečná maloobchodní cena pro odběratele po skončení fixace nyní přesahuje 10 Kč/kWh? Kdo na tom vydělává? To nikdo neví." - že to neví autorka ještě neznamená, že to neví nikdo. Vydělává na tom každý, kdo si včas elektřinu zafixoval. ČEZ už dávno neprodává elektřinu za 2,20 Kč, jen jí prodal dostatek ještě za mnohem nižší cenu než 2,20, např. já mám i s marží obchodníka zafixovanou cenu až do roku 2024 za 1,36 Kč, takže i když pak ČEZ prodal zbytek elektřiny už např. za 200 €/MWh, stejně se v průměru na víc než těch 2,20 nedostal. Problém je v tom, že srovnávají ceny za úplně jiná období, míchají se dohromady spotové a forwardové ceny, pak z toho pochopitelně vycházejí podobné nesmyslné závěry.

3 1
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik