Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J93a77n 31K24a61r94a49s72e39k

18. 3. 2022 22:25

autor se porad navazi do ty nemecky Energiewende, ale pritom se Nemci rozhodli spravne.

- plynem se u nich pokryva 15% rocni elekricke spotreby (90 TWh), mnohonasobne vetsi mnozstvi plynu potrebuji kvuli teplu (napr. 75% bytoveho stavu se vytapi plynem nebo topnym olejem) a potrebuje ho prumysl. Takze si ti Nemci rekli, ze kdyz uz kvuli tomu teplu potrebuji tolik plynu , tak se ho doveze vice a tim se prekryje ta nestabilita tech obnovitelnych zdroju. Nechapu, co je na teto myslence zavadneho. Ze se Putin zblazni - no kdo to cekal?

- obnovitelne zdroje dodaly 2021 230 TWh elektricke energie. Jestli tohle neni prispevek k redukci CO2 ? Proc by se nemel tenhle sektor dale rozsirovat a podporovat?

- co se tech cen tyce, tak o tom je mozno si precist zpravu francouzskeho ucetniho dvora ohledne hospodarnosti franzouzskych jadernych elektraren - viz . napr ta jejich wiki - jednim slovem, ty 'zazracne ' a 'levne' franz. JE se proste nezaplati!

3 2
možnosti
Foto

Plynem se u nich vyrábí jen 15% proto, že dalších skoro 30% vyrobili spalováním uhlí a přes 10% v jaderných elektrárnách. Obojí chtěli brzy zavřít. Ruského plynu se také chtějí teď zbavit.

Jestli si Němci budou chtít rozšiřovat sektor nestabilních zdrojů, je jen na nich. Jen není moc jasné, jak si chtějí stabilizovat síť, když jsou pro ně skoro všechny stabilní zdroje fujfuj. Okolní země, které jim z části pomáhají, asi už o moc větší regulační kapacity neposkytnou. Rozhodně bude zajímavé pozorovat, jak se s tím Němci poperou.

6 0
možnosti

Do kamene tesat ! R^

0 0
možnosti

J72a26n 94K74a93r48a57s60e86k

18. 3. 2022 21:55

proc by se mely nesmysly testa do kamene?

0 1
možnosti

Jaderný Klondike: v případě, že cena elektřiny na trhu poklesne, výkupní cena z Dukovan bude pro české spotřebitele uměle mimotržně navýšena pomocí tarifů[1]. To je vládní rozhodnutí. Takže levná elektřina z Dukovan leda tak hahaha.

[1] https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3149376-vlada-schvalila-model-vykupu-elektriny-z-planovaneho-bloku-dukovan

1 1
možnosti
Foto

Výkupní cena má být podle Vámi uvedeného zdroje v rozmezí 1,32-1,6 Kč/kWh. Kolik činí výkupní cena ze zdrojů, které byste preferoval Vy?

2 0
možnosti

J81a39n 28R39á39ž

18. 3. 2022 19:37

Jediné dotace do FVE, které mají smysl, jsou směřované do hybridních domovních FVE s instalovaným výkonem do 10kWp. Tento výkon pro provoz běžné domácnosti stačí a hybridní varianta snižuje nároky na odběr z veřejné sítě v těch nejexponovanějších časech. Při dnešní cenách elektřiny a uvažovanou výší dotace se tak majiteli rodinného domu vrátí investice do FVE za cca 10 let.

Státní dotace do obřích solárů s výkonem v řádech MW je plýtvání peněz daňových poplatníků, protože i bez dotací je to skvělý byznys.

2 0
možnosti

Pane Ráži, je třeba si uvědomit, že soukromá FVE znamená také úsporu významných fixních nákladů, jež se musí přenést na ostatní, pohříchu chudé spotřebitele, kteří si žádnou drahou technologii na úspory spotřeby pořídit nemohou. Stačí se podívat na všechny regulované složky ceny elektřiny a také na DPH. Takže kdo chce šetřit a chránit životní prostředí, tak proboha jen za své a bez jakýchkoli dotací. Uměl by si vsadit na to, že na všechny soláry, nejen ty velké, uvalí nakonec nějaká budoucí vláda daně. Jinak tenhle taneček individualizace výnosů a socializace nákladů nemůže skončit, pokud nechceme sociálně-ekonomický rozval společnosti!

0 0
možnosti

To záleží jak si to pro sebe zas napsali. Tuším ze se něco řešilo kolem nejakeho kandidata na mistra promyslenosti od Starostu a absolutne nezavislych (krome dotaci) neboli STANu neboli Pirstanu neboli Piratostanu. Dobra Matroska. ;-D Co z toho asi vyleze ... jeste ze to nejsou normalni tmave a studene tunely ale solarni. Ale take tusim ze uz rozjizdi neco kolem Dukovan, tak ten tunel asi rozhodeli na dva. Klasická diverzifikace portfolia kazdeho normalniho tuneláře. R^ [>-]EU

1 1
možnosti

Vláda říká, že má na všechno odborníky a na všechno recept! Nechám se mile překvapit. KarmaR^

0 1
možnosti

Ta předchozí to tvrdila také. A to byli takoví odborníci, že ani usilovné modlitby nestačily na zmírnění škod. O orgánech činných v trestním řízení ani nemluvě...

1 1
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,54
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik