Německá Evropa nebo evropské Německo?

14. 10. 2022 2:13:45
Buď bude Německo evropské, nebo Evropa německá. Tuto myšlenku vtělil do proslovu premiérky Margarety Thatcherové její poradce Timothy Garton Ash. Kancléř Kohl ujišťoval, že sjednocené Německo bude evropské. Co 30 let poté?

„Buď bude Německo evropské, nebo Evropa německá.“ Tuto brilantní myšlenku vtělil do jednoho proslovu tehdejší britské premiérky Margarety Thatcherové její poradce a skvělý politolog Timothy Garton Ash. Sentenci poté převzal tehdejší kancléř Helmut Kohl, aby rozptýlil obavy Evropanů, že sjednocením Německa, tedy spolknutím bývalé komunistické NDR (Thatcherová se tomu urputně bránila), nenastoupí nový pokus německých "nadlidí" z nedávné historie o hegemonii Německa v Evropě. No a podívejme se, co se děje 30 let poté.

Nedávno byl v Praze uprostřed těžké energetické krize německý kancléř Olaf Scholz a jeho klíčové téma bylo přesvědčovat Čechy, že by se v EU mělo skoncovat s právem veta. Což jasně znamená, že politický a ekonomický obr EU Německo by mohlo a zřejmě chtělo diktovat Evropě opět svou vůli bez ohledu na ostatní. Někteří škarohlídi dokonce mluví o snaze etablovat "Čtvrtou říši". Před ním byl v Praze orodovat za zničující zelenou tranzice jménem Green Deal for Europe její hlavní ideolog v Evropské komisi Frans Timmermans. Jak na konferenci v Praze v podstatě řekl, když zlomíme skeptické Čechy, pak zvládneme celou Evropu. Proč autora blogu napadá v kontextu Timmermansova prohlášení reminiscence na výroky sudeťáckého nacisty K. H. Franka, který Čechy označil za „smějící se bestie“? Není opravdu příznačné pro DNA Němců a jejich náklonosti k ideologiím různých barev, že si podle tři roky starého komentáře listu Handelsblatt toužebně mysleli, že jejich vůdčí úloha v ekologické záchraně planety jim přinese zásadní zlepšení mezinárodní image těžce pošramocené nacismem?

Zatímco česká vláda volá po celoevropském řešení krize a loajálně na něj už od ruské invaze na Ukrajinu čeká, v Berlíně se na Evropskou unii očividně vykašlali. Už před nedávným reprezentativním summitem všech Evropanů (s výjimkou Rusů) v Praze, který neměl žádnou oficiální agendu, oznámil kancléř Scholz, že zachrání německé domácnosti a podniky zasypáním penězi v hodnotě v přepočtu 5 bilionů korun. Ať ostatní namítají, co chtějí. Např. od 1. ledna 2023 do konce dubna 2024 by měl německý průmysl platit 0,07 euro za kilowatthodinu za prvních 70 % loňské spotřeby zemního plynu. To je 1,75 Kč za kWh plynu oproti českou vládou zastropované ceně 3 Kč/kWh. Že tím zvon umíráček pro německou konkurenci i v ČR? No a co! My jsme přece Němci! Také česká elektřina je vinou spekulativních přeprodejů dražší než v Německu, kde mají třikrát větší průměrné platy. Takže realisticky vzato mají Češi třikrát dražší energii než Němci.

Německá vláda totiž dobře pochopila, že pro záchranu Německa z pasti drahých energií, kam ho zavedla sebevražedná Energiewende, jež má nota bene v totálním stylu pokračovat, není jiné cesty, než dotace na dluh. Ty si ostatní země EU, natož chudší postkomunistické státy, ale dovolit nemohou. A česká vláda se stále ještě křečovitě drží své mantry, že i česká elektřina se musí v Česku obchodovat za ceny na německé burze v Lipsku podle prý neporušitelných zásad společného evropského trhu. Německo ale nyní tuto zásadu tvrdě porušilo a vyhlásilo pro řešení energetické, ale také následně sociálně-ekonomické krize zemí EU princip „Zachraň se kdo můžeš!“

Každopádně německá zelená tranzice a ideologie v jejich slepé sázce na občasné zdroje energie (OZE, někdy nesprávně nazývané „obnovitelné“, jimiž nejsou a nikdy nebyly) nás v Česku i řadě dalších zemí EU dovedla do slepé uličky nezaplatitelných nákladů na energii s hrozbou zničení domácího průmyslu a rozbití sociálního smíru ve společnosti. Protože soláry fungují asi 12 % z počtu 8760 hodin v roce a i nejefektivnější větrné parky na moři maximálně 43 % z ročního času. A co ten "zbytek", kdy vyspělá západní civilizace potřebuje 24/365 stabilní dodávku elektřiny, plynu a tepla, jinak se zhroutí?

Snaha "revolučně opravit" za pár let závislost západních zemí na uhlíkových technologiích, jež vznikaly 300 let a dovedly nás mj. k dostatku prostředků na moderní školství, lékařskou péči a velkorysé sociální zabezpečení, nás hrozí vrhnout o stovky let zpátky. Přitom celý svět závislost na uhlíkových palivech za ohromných nákladů za minulých 20 let snížili z 84 na 82 %. A rozvojové země se zelenou ideologií zastavit nedají. Chtějí totiž asi na rozdíl od nás ekonomicky růst a zvyšovat životní úroveň svých obyvatel.

Čína, jež má reálné ambice ekonomicky brzy předstihnout i USA, ví, že své plány a růst životní úrovně Číňanů zajistí jen s využitím všech druhů energie. To potvrdí i právě začínající sjezd vládnoucích čínských komunistů. Dle zprávy agentury Bloomberg za posledních 10 let Čína uvedla do provozu nové uhelné elektrárny s kapacitou 410 GW, jen v této pětiletce do roku 2025 přibude v uhlí 247 GW nových energetických zdrojů. Tyto přírůstky energie a také emisí CO2 spolehlivě překonají jakékoli úspory západního světa.

Ostatně Čína následována Indií, Vietnamem, Indonésií a dalšími rozvojovými státy pro Západ už nyní vyrábějí obří objem výrobků různého typu (třeba Čína polovinu světové produkce ocele), jež kvůli neekologičnosti výroby či zákazu produkce vládními regulacemi a ESG normami musela ze Západu zmizet. Další objednávky přibydou příští rok, až vinou nepřijatelných cen energie zkrachují další průmyslové podniky v ČR a v jiných zemích Unie. Za hranice Západu bystré oko regulátora a zastánce ideologie dekarbonizační záchrany planety nedohlédne. Nebo jsme snad někdo zaznamenali, že by švédská 19letá ekologická aktivistka Greta Thunbergová se odvážila navštívit Čínu, kde Ujguři v koncentračních táborech vyrábějí komponenty solárních panelů pro Evropany? Nebo třeba Demokratickou republiku Kongo, kde děti při otrocké práci dobývají kobalt (opět těžbu kontroluje Čína stejně jako těžbu lithia ve světě) nezbytný pro ten „báječně čistý provoz“ elektromobilů v EU?

Čelíme zničujícím důsledkům konfrontace zelené ideologie, jež vsadila v naprosto klíčové energetice na technologie v plenkách, či slibuje ty, jež dosud neexistují, pokud někdy. Vrátíme se k evoluci nebo nás tato revoluce zahubí? Už ve Strakově akademii vláda ČR spolu se štáby svých poradců konečně pochopí, že musí v prvé řadě v energetice hájit národní zájmy suverénní České republiky?

Autor: Milan Smutný | pátek 14.10.2022 2:13 | karma článku: 36.08 | přečteno: 927x

Další články blogera

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 45.27 | Přečteno: 9921 | Diskuse

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma článku: 46.91 | Přečteno: 22251 | Diskuse

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma článku: 34.56 | Přečteno: 826 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1535 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 37.79 Průměrná čtenost 2400

Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...