Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Varování: Statisíce lidí nebudou mít na energie, firmy je začnou odpojovat

Zatímco česká média sledují  hlavně vývoj covidové pandemie, v relativní tichosti tiká časovaná bomba v podobě problému statisíců domácností, které nebudou moci platit účty za elektřinu a plyn. 

Téma prudkého zdražení energie z podzimu minulého roku jako by dočasně utichlo, covidová tematika opět převažuje. Ovšem časovaná bomba v podobě problému statisíců domácností, které nebudou moci platit účty za elektřinu a plyn poté, co se loni na podzim prudce zvýšily ceny energie, stále tiká. Reálně může hrozit hromadné odpojování „neplatičů“.

Po krachu Bohemia Energy a dalších menších prodejců energie musely statisíce Čechů přejít k jiným dodavatelům, ovšem za dramaticky nevýhodnějších podmínek. Ale i u ostatních tuzemských klientům, jež dosud nepostihly několikanásobně zvýšené ceny u tzv. dodavatelů poslední instance, dochází postupně po ukončení fixního smluvního období k výraznému navyšování cen. Energetické firmy totiž musí v nových tarifech zohlednit zásadní cenové navýšení nakupované energie.

Cena dlouhodobých kontraktů pro dodávky elektřiny ke konci ledna 2022 na pražské burze přesáhla 130 eur/MWh, kdežto před rokem to bylo 50 eur/MWh silové elektřiny. Na téže burze činila cena zemního plynu na konci ledna 2022 přes 50 eur/MWh, před rokem 17 eur/MWh. Spotové ceny jsou ještě násobně vyšší a vývoj na klíčové středoevropské burze v Lipsku je stále dramatický.

Vláda ČR i parlament operativně schválily řadu opatření cílené pomoci domácnostem v rozsahu až tři miliard korun, a to formou okamžité pomoci v hmotné nouzi i příspěvku na bydlení. S ohledem na dlouhé a byrokratické posuzování, zda je dotčená rodina opravdu dost nemajetná, aby mohla pomoc dostat, si o podporu podle prohlášení členů vlády zatím řekla sotva třetina očekávaného počtu domácností. Je zřejmé, že část postižených zejména seniorů má se složitým vyplňováním formulářů problémy o dokládáním potřebných dokumentů problémy a určitě se také ne každý veřejně hlásí
k tomu, že do energetické chudoby a tím i do chudoby všeobecné upadl.

To vše vede k oprávněným obavám, že už dnes mnoho domácností zkrátka účty za energie neplatí, a takových bude přibývat. To bude v důsledku znamenat zvyšování objemu pohledávek dodavatelů energií, kteří mohou začít „neplatiče“ odpojovat. A to v dosud jen těžko představitelném množství, což představuje zásadní sociální riziko. Dodavatelé energií obvykle objem „neplatičů“ a pohledávek nezveřejňují, ale stát by se měl o tato čísla neprodleně začít zajímat.

Je totiž zřejmé, že finanční podpora tuzemským podnikům i domácnostem proti prudce vzrostlým cenám energie bude český stát daleko větší prostředky, než si vláda dosud představovala. Vedle okamžitého a co nejrychlejšího řešení sociálně i politicky nepřijatelné energetické a tím i obecné chudoby musí česká vláda řešit problém cen energie koncepčně novou energetickou strategií. Její prioritou nemůže být pouze snižování emisí CO2, ale v první řadě zajištění energetické bezpečnosti a cenově dostupných dodávek energií pro domácnosti i průmysl.

Autor: Milan Smutný | čtvrtek 27.1.2022 15:52 | karma článku: 34,52 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Milan Smutný

Šokují zpověď místopředsedkyně EK V. Jourové o nereálnosti tzv. Zelené dohody EU

Pět let je hlavním tématem politiky EU boj s CO₂. Jeho neutralizace do roku 2050 prý omezí klimatickou změnu. Tvrdé dekarbonizační nástroje ale srážejí ekonomiku EU na kolena. Nový Evropský parlament bude muset reagovat.

25.4.2024 v 14:07 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,04 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10107x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22706x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik