Německé zelené ideologii je nejen technické vzdělání na obtíž

27. 12. 2021 1:50:14
Z "hladové" opozice politici německé koaliční vládní strany Zelených obsadili nejen klíčová ministerstva, ale také další vlivné posty ve státní správě. Zásadní nedostatek vzdělání a příslušné kompetence jim v tom nijak nebrání.

Jak už jsem psal ve svém předchozím blogu https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=779611, v nové německé vládní koalici získala Strana zelených i s ohledem na slabší výsledek voleb velmi silnou pozici. Oba spolupředsedové - u Zelených musí být ve vedení strany zastoupena obě pohlaví (zatím jen dvě) – se stali elitními členy berlínského kabinetu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, v němž je vedle Zelených ještě liberální FDP. 50letý Robert Habeck se 8. prosince ujal funkce vicekancléře a také ministra hospodářství a ochrany klimatu, 41letá Annalena Baerbocková se stala ministryní zahraničí.

Německá konzervativní média se přitom poněkud podrobněji podívala na to, co přinesla tato zásadní mocenská změna v Berlíně v personálním průvanu na ministerstvech a úřadech, které po letech „hladovění“ v opozici právě Zelení obsadili a jakou k tomu mají kompetence.

Samotný spolupředseda Zelených, vicekancléř Robert Habeck vystudoval filologii a filozofii a doktorát z filozofie získal v roce 2000 za práci o „literární estetičnosti“. Členem zelených se stal v roce 2002. Je ženatý a má čtyři syny, kteří se hlásí k dánské menšině v Německu. Habeck ve znalostech cizích jazyků uvádí „plynulou dánštinu“.

Nová ministryně zahraničí SRN Baerbocková dle oficiálního C/V vystudovala politologii a veřejné právo. Ovšem německá média si všimla, že Baerbocková získala magisterský titul na soukromé univerzitě za pouhý jeden rok. V samotném Německu nedosáhla na titul. Navzdory finančním prostředkům od Böllovy nadace nedokončila doktorát. V její volební kandidatuře na kancléřku za Zelené ji podle německých médií vedle kritiky nesrovnalostí v životopise a nepřiznání vedlejších příjmů zásadně poškodilo zjištění, že byla obviněna z masového plagiátorství a porušení autorských práv v knize, kterou v červnu 2021 vydala pod názvem: „Nyní. Jak naši zemi obnovíme“ (Jetzt. Wie wir unser Land erneuern). Do strany Zelených vstoupila v roce 2005. Je vdaná a má dvě dcery.

Velmi barvitý obraz dodávají kariéry a vzdělání u dalších politiků Zelených, kteří teď získali vysoké posty v závěsu za svými bossy. Naprostou zelenou „personální oázou“ se stalo Habeckovo ministerstvo hospodářství a ochrany klimatu. Patrick Graichen, bývalý šéf think-tanku Agora Energiewende, což je jeden z klíčových spolku prosazující ostrou německou verzi politiky zelené změny v zájmu ochrany klimatu, získal na tomto ministerstvu post státního tajemníka. To je podle německých médií stupeň státního zaměstnance s označením B11 a přísluší mu měsíční plat 15.000 eur (375.000 Kč) měsíčně. Stejnou funkci dostal i Michael Kellner, politický ředitel Strany zelených. Robert Habeck mu zřejmě odpustil jeho nešťastný podíl na „tvorbě“ životopisu a plagiátorské knihy Annaleny Baerbockové. Kellnerova manželka je shodou okolností sestrou Patricka Graichena a pracuje v Ekologickém institutu ve Freiburgu, což je jedna z klíčových soukromých německých institucí zabývajícím se změnami klimatu (www.oeko.de). Nevládní organizace a poradenské firmy tak budou k politikům Zelených opravdu blízko. Také německý list Tageszeitung si všiml (taz), že může docházet k zásadnímu konfliktu zájmů.

Dalším státním tajemníkem byl jmenován antiglobalizační odpůrce a prominentní člen Zelených Sven Giegold. Skupinu elitních zelených politiků doplňuje jako další nový státní tajemník Oliver Krischer, který nedokončil studium biologie, ale přesto se bez vzdělání dokázal stát vědeckým asistentem pro poslance Zelených v Severním Porýní-Vestfálsku. Nyní tedy povýšil a na práci bude dost podřízených. Dobře tak zhodnotil své sebeobětování v populárním pořadu německé televize, kde beznadějně a trapně obhajoval průšvihy své šéfky Baerbockové.

Portál Kalte Sonne https://kaltesonne.de/, který pranýřuje iracionalitu německé zelené politiky, poukázal na další politiky Zelených, jejichž kariéra nyní díky vládní účasti dosahuje vrcholu. Katrin Göring-Eckardtová svá studia teologie přerušila po čtyřech letech v dostatečném předstihu před pádem Berlínské zdi a pracovala jako pomocná síla v kuchyni. Po sjednocení Německa se vydala na politickou dráhu a nyní je předsedkyní poslanecké skupiny Zelených v Bundestagu, německém parlamentu. Claudia Rothová hodila ručník do ringu po již po prvním roce studia divadelní vědy. U Zeleným to v minulosti dotáhla na spolupředsedkyni strany a místopředsedkyni Bundestagu. Nyní, před odchodem do důchodu, se stala státní tajemníci (ministryní bez portfeje) s odpovědností za kulturu a média.

Německá strana Zelených se chlubí, že je sociálně skvěle prostupná strana. Ano, jak vidno na výtečnou kariéru v ní nepotřebujete mít akademické tituly, natož skutečně vystudované prestižní univerzity, ušetříte si šílený stres s náročným studiem a zkouškami. Musíte být ovšem v té správné partaji a být horlivým a oddaným stoupencem té nejsprávnější ideologie, kterou nyní boj za záchranu planety před oteplováním kvůli CO₂ představuje. A pak budou moci rozhodovat o miliardách dotačních eur o osudu desítek milionů lidí či celé EU, aniž by se trápili fyzikou či matematikou a všemi těmi zbytečnými přírodními zákony. To mají být zřejmě povzbuzující signály pro mladé stoupence Zelených v Německu. Aby mladí Němci věděli, že to s nimi Zelení myslí vážně, tak si programu nové vládní koalice v Berlíně prosadili programový návrh na změnu volebního práva tak, aby mohli volit už 16letí.

Každou ideologii v minulosti nejlépe šířili její vášniví zastánci, kteří zbytečně nebrzdilo vysoké vzdělání a odpovědnost vůči předkládaným vizím konfrontovaným neustále s fakty a čísly. Známe to v Evropě příliš dobře z obou totalitních režimů, nacismu i komunismu. V médiích se často píše, že většina fanatických stoupenců islámského fundamentalistického hnutí Tálibán, který po odchodu USA a dalších spojenců z NATO včetně Česka znovu obsadil Afghánistán, neumí číst a psát. Tálibán v překladu znamená „studenti“. Ideologie přece pracují s vírou, ne se znalostmi.

Autor: Milan Smutný | pondělí 27.12.2021 1:50 | karma článku: 46.96 | přečteno: 10943x

Další články blogera

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 45.27 | Přečteno: 9939 | Diskuse

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma článku: 46.91 | Přečteno: 22283 | Diskuse

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma článku: 34.56 | Přečteno: 826 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.65 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 37.82 Průměrná čtenost 2401

Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...