Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam se v inverzi schovali zelení progresivisté?

Stačí se poslední dny podívat z okna: Inverze. Je denní světlo. Nehne se ani zbylý lísteček na stromě. Sluneční elektrárny navzdory překvapení pseudozelených akivistů a progresivistů v Bruselu i v Praze jsou ve výrobě rovné NULE. 

Milion českých rodin i podnikatelů neví, jak mají zaplatit německé rekordní ceny elektřiny a plynu. Až skončí doba smluvní fixace, drahé energie přepadnou všechny obyvatele ČR a podniky. Zatím se vymýšlejí záplaty a zelené žebračenky na dotace drahé elektřiny a plynu, aby se skokově nezvýšil počet exekucí a z Milostivého léta se nestala nová propast bídy pro třetinu Čechů.

Receptem na rekordní ceny energie má být ještě více "obnovitelných" zdrojů. Takovou radu dal v Glasgowě mj. prezident USA Biden. To je podobné, jako když topícímu se někdo z břehu poradí, ať jde na větší hloubku. Máme v ČR solární elektrárny s kapacitou jako JE Temelín (2,16 GW), ale loni FVE vyrobily 3 %  veškeré vyprodukované elektřiny (z celkem 81 TWh), ale samozřejmě jen v létě, kdy jsou z FVE přebytky všude v Evropě a kdy tolik elektřiny není potřeba. Plány ČEZ i jiných solárníků napojených na dotační penězovody státu i EU, že nás spasí slunce, jsou samozřejmě čirý nesmysl: využitelnost FVE u nás je kolem 11 %. Máme snad pracovat a žít, jen když svítí slunce?

Němci letos odstaví 3 a za rok poslední 3 funkční jaderné reaktory. V době nefunkčních OZE musí jet plná kapacita tzv. záložních uhelných zdrojů a tzv. závěrné plynové elektrárny. Když stojí kvůli dostatečné produkci z OZE, tak jim Němci v podstatě platí, jako kdyby produkovaly elektřinu, jinak by je nikdo ekonomicky nedokázal provozovat. Vedle sebe tak v SRN existuje dnes obří kapacita OZE 125 GW z větru a slunce, kterou musí paralelně doplňovat klasické zdroje, jež by utáhly v plném provozu celou spotřebu země, ale nesmí. Proto mají Němci nejvyšší cenu elektřiny v EU a jejich Lipská burza tvoří cenu i pro české podniky a domácnosti. Je jisté, že vypínané německé jaderné zdroje musí nahradit "záložní" elektrárny na ruský plyn. Proto se Němci posedlí "zelenou" změnou jménem Energiewende bez plynu od Putina neobejdou a tím budou také zvyšovat i cenu elektřiny a následně plynu. I pro Čechy.

Zemní plyn je skoro stejně emisní jako uhlí spalované v místě těžby. Proč tedy volání po plynu i v ČR? Je to očividně snaha si plynovými technologiemi opatřit miliardový byznys, který zaplatí vždy a jenom spotřebitel a daňový poplatník.

Česko je nejprůmyslovější země EU a průmysl živí 1,5 miliony lidí, tedy s rodinami polovinu obyvatel republiky. A jak na ceny energie jít lépe? Třeba ČEZ má velmi příznivé náklady na výrobu elektřiny z uhlí a hlavně z jádra (zhruba od 0,25 až do 1,50 Kč/kWh silové elektřiny), výslednou zcela jinou cenu máme každý na faktuře.

Nově nastupující vláda musí pochopit, že je úkolem státu zajistit bezpečné a cenově dostupné energie. To je větší priorita než covid a deficit rozpočtu. Cestou je pokračovat ve vyžívání českého uhlí do doby, než postavím 4,a ještě lépe 8 nových reaktorů a tomu podřídit národohospodářskou politiku a tvrdě ji prosazovat v Bruselu. Naprosto nesmyslně urychlovaná politika (spíše ideologie) Green Deal a její realizace v projektu Fit for 55 má potenciál zničit českou energetiku, ekonomiku i celou společnost a přivést k moci extremisty, kteří vyvedou ČR z EU.
Elektřina není komodita, je to základní podmínka fungování naší technologické civilizace.      

Autor: Milan Smutný | neděle 14.11.2021 15:17 | karma článku: 37,31 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Milan Smutný

Šokují zpověď místopředsedkyně EK V. Jourové o nereálnosti tzv. Zelené dohody EU

Pět let je hlavním tématem politiky EU boj s CO₂. Jeho neutralizace do roku 2050 prý omezí klimatickou změnu. Tvrdé dekarbonizační nástroje ale srážejí ekonomiku EU na kolena. Nový Evropský parlament bude muset reagovat.

25.4.2024 v 14:07 | Karma: 27,30 | Přečteno: 488x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,03 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10098x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22664x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 35,61
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik