Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I50v56o 52P96a55v46e68r67a

15. 5. 2023 23:40

Tak nevim pane Smutný, mám se děsit předražené energie koupené ze sítě? Nebo tě stejně předražené elektřiny z FVE na mé střeše a z mého domácího úložiště? Postavene postupně svépomocí a bez dotací, či bonusů? Kritizujete obojí v tomto jediném textu, ale jakou alternativu vlastně nabízíte? Vedle kritiky samotné....

Realita je, že elektrina z uhlí, jádra, nebo zemniho plynu už bude v evropě jenom dražší a dražší.

0 1
možnosti

Pane Pazdero, základem je nezbytná racionální národohospodářská energetická politika státu, nikoli se uspořit k smrti.

1) Česko by se mělo připojit k iniciativě EU států, jež chtějí stanovit ceny elektřiny odvislé od energetického mixu dané země (vyrábíme levně 43 % z uhlí, 37 % z jádra). Tedy neakceptovat stanovisko podvolené vlády ČR, že česká cena elektřiny je správná po vzoru nekonečně vysokých německých nákladů na Energiewende, přičemž sami Němci ceny masivně dotují. 2) Cena elektřiny se musí do budoucna nutně odvíjet od její největší nákladovosti v nejtěžším zimním období, kdy OZE nefungují a všichni chtějí stabilní dodávky ze sítě.3) Malá FVE na střeše domu zásadně BEZ DOTACÍ a bez přetoků do sítě vyžadujících obrovské investice do posílení sítě a bez baterií - (nikoli míněno záložních pro možný výpadek sítě) - to je OK s výhradou, že se musí ošetřit fakt, že se přesouvají fixní náklady v úsporách elektřiny na ty, kdo takto šetřit nemohou (zdanění FVE?). 4) Ale velké akumulační baterie, z nichž by se měla snad domácnost pohánět v době, kdy zapadne Sluce? Tam s obhledem na náklady a životnost baterie vypadá vyprodukovaná 1 kWh na 2200 až 8800 Kč!!! (vypočítali profesoři z ČVUT). Skvělý byznys pro čínské výrobce a instalační firmy, nikoli pro běžné občany ČR. 5) Nový moderní jaderný blok přijde na 200, klidně i na 300 mld. Kč. Bude produkovat 80 let a vyrobí celkem 800 miliard kWh. Teď si násobte objem výroby cenou elektřiny a uznáte, že je to nejlevnější řešení. Z výrobní ceny za 1 Kč/kWh se ovšem vinou nenasytných obchodníků nesmí stát 10, 12 a více korun pro spotřebitele. Viz ad 1.

2 0
možnosti
Foto

Dovolím si citaci:

"My ten objem chceme snížit minimálně o 14 miliard tak, aby ho neplatil nikdo – stát ani spotřebitelé," uvedl ministr Stanjura.

1 3
možnosti

To Fialova vláda vymyslela nějaké perpetum mobile ?

Nikdo nic nebude platit a stát tím vydělá navíc 14 miliad Kč ?

3 0
možnosti

To raději další blok A elektrárny, než tohle mrhání !

3 1
možnosti

Jako vždy přesné a jasné

Máte můj obdiv za diskusi se zelenými fanatiky v Máte slovo. Já bych to nedal.

10 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS