Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J40a24n 76K46y37š94k12a

1. 5. 2023 10:16

Síkela v Otázkách VM z neděle 30. dubna:

Odpojení dodávek fv dodavatelů NEBYLO způsobeno problémy na straně rozvodné sítě...

0 0
možnosti
ZZ

Síkela mnohdy ani neví, co vlastně říká.

0 0
možnosti
JK

J87a27n 89K74a19r33a30s16e72k

29. 4. 2023 21:48

dnes jsem uz 100% presvedcen, ze pan Smutny je agent Nemecka a propaguje tu stavbu JE v Cechach za penize nemeckych energetickych spolecnosti a vlady.

Samozrejme, ze se Nemci nemohou udrzet smichy, jak se okolni staty hrnou do vystavby novych jadernych elektraren (tedy zatim o tom mluvi) a jine staty zase prodluzuji provoz tech starych JE. A ve vsech pripadech se tito (budouci)stavitele a provozovatele JE tresou nedockavosti, jak budou tem hloupym Nemcum prodavat ten proud, kdyz nebude svitit a foukat (erudovani blogiste tomuto jevu rikaji Dunkelflaute)

Ano, Nemci si radi v dobe te Dunkelflaute koupi proud od nejakeho dodavetale, ktery disponuje temi stabilnimi zdroji.

Jenom by se tito dodavatele meli nejak domluvit, kdo to bude dodavat - Nemci ten prod potrebuji jenom jednou - a kdyz to koupi napr. z Ceska, tak Polaci, Belgicane a Francouzi utrou nos - a nebo prave nekdo jiny.

Nemci potrebuji takove lidi jako je pan Smutny, aby takovi v tech svych statech propagovali tu stavbu JE a tim Nemcum pro tech par tydnu v roce vytrhli ten trn z paty. Pro zbytek roku budou mit Nemci elektriny, ze nebudou vedet co s tim a to bude snizovat cenu elektriny na trzich.

Ta nizka cena el. energie po vetsinu roku by zpusobila, ze provoz JE elektraren by byl nerentabilni, ale nastesti uzavre vlada Ceske republiky (jako voleny zastupce ceskeho lidu) smlouvu s provozovatelem, kteremu bude garantovat vyssi vykupni ceny.

At zije a vzkveta inteligentni cesky narod, ktery ze sveho bude platit energetickou stabilitu Nemecka.

Hurá!

1 1
možnosti
EN

E21m78i58l 82N12o63v53á89k

30. 4. 2023 8:12

Pár týdnů v roce? Vy vůbec nevíte o čem píšete.

0 0
možnosti
PZ
JK

J50a59n 27K96y71š20k60a

28. 4. 2023 17:00

Ještě jedna technická:

Jak moc, pane Smutný, věříte tomu, že za 400 mld. lze postavit dva "velké nové reaktory"?

(Ptám se, abych si udělal představu, jak moc lze věřit vašim ostatním tvrzením.)

2 0
možnosti
MS

Den poté, co zavřeli Němci své poslední 3 JE, spustili Finové 16. dubna nový 1600MW tlakovodní reaktor Olkiluoto III. Je pravdou, že měl zpoždění 12 let, protože se začal stavět v roce 2005, kdy na Západě v důsledku bludu o kombinaci levného ruského plynu a OZE bude zbytečné budovat nové jaderné zdroje. K tomu přibyly stále tvrdší regulační a dozorové podmínky. Takže všude na Západě jaderná energetika přešla do defenzívy (viz loňské problémy téměř poloviny z 56 reaktorů ve Francii). To se však mění a celý svět (kromě šílených Němců a Rakušanů) přichází se zcela konkrétními plány na nové JE. Máte-li vážný zájem, zde je přednáška předního českého jaderného fyzika Dr. Wagnera.

https://video.wixstatic.com/video/b19a5a_54addcfca5ef4c4ba589b01dd3d4767e/480p/mp4/file.mp4

K ceně. I přes zpoždění/komplikaci přišel nový blok Olkiluoto III na 11 miliard eur. Je to asi 260 mld. korun. Když přepočteme jeho výkon na 1200MW výkon pro Česko, dostanete 200 miliard Kč. K tomu jsou si experti ČEZ vědomi faktu, že je třeba budovat vždy dva reaktory (další úspora 15 %). Finové si postavili smlouvu skvěle tak, že z 11 mld. zaplatili jen původní smluvní cenu 3 mld. eur., kdy původní francouzský dodavatel kvůli tomu zkrachoval. A jestliže jeden 1200MW blok stabilně za 80 let své životnosti vyrobí 800 miliard kWh, tak brutálně řečeno nehraje několik desítek miliard v ceně navíc vůbec žádnou roli. To, co ale rozhoduje, je, že když se do nejméně 4 nových reaktorů po vzoru Poláků rychle nepustíme, tak takhle země do budoucna průmysl neuživí kvůli zoufalé energetické bilanci. A pak sbohem prosperito. Aby unesla neustále vstupy budoucích 15-20 GW solarů, se pobavte s nějakým expertem na distribuci ("jalové" proudy). Zeptejte se ve firmách s citlivými mašinami, co s nimi děla dnešní nestabilita sítě a kolísající frekvence. Zkuste si pozorně přečíst oněch 126 stran analýzy ČEPS. Je na jeho webu jako pdf. Je to v podstatě poslední varování, aby se vláda konečně začala strategií energetiky zabývat.

1 0
možnosti
LV

Po přečtení zhruba poloviny textu už jsem nenašel sílu pokračovat. Poslední dobou ztrácíte nadhled, který jsem u Vás oceňoval, a necháte emoce cloumat svým majestátem. A pak plácáte protimluvy, jak upozorňuje i pan Kyška.

Pokud budou malé FVE dimenzovány tak, aby pokrývaly spotřebu majitelů a přitom omezovaly přetoky, není třeba zvyšovat kapacitu přenosové soustavy. Pokud chcete dnes solární elektrárnu, správce sítě už Vás rovnou upozorní, zda Vám umožní posílat přetoky, nebo ne. Například Vám neumožní využívat virtuální úložiště.

Je-li naše energetická soustava dimenzovaná spíše na stabilní zdroje, rozhodně to nemusí být výhra. Stabilní zdroje potřebují stabilní odběratele, a to přesně ve stejné době a ve stejném množství, ve kterém ty zdroje vyrábějí, tedy stabilně, česky "furt". Tedy hlavně průmysl. A z čeho pak bude pokrývat špičky? Tedy domácnosti, které jedou hlavně mezi pátou a devátou ranní a pak od 4 do 10 večer. A v létě míň než v zimě.

Doma jsme právě ve fázi hledání dodavatele FVE. Bez přetoků, s velkým úložištěm, s tepelnými čerpadly vzduch vzduch (v létě chladí, v zimě topí). Podle průzkumu, který jsem si dělal, je tohle obecně nejrozšířenější přístup lidí k FVE. Ostatně u nás to ani jinak nejde, právě proto, že distributor už nerad povoluje přetoky. A nedodržení harmonogramu dodávek pokutuje.

Ano, máte pravdu, obecně takto vyrobená elektřina lidem bez FVE elektřinu prodražuje. O kolik? Řádově o haléře, tedy o nízké desetiny procenta, při spotřebe elektřiny za cca 25 tisíc Kč ročně jsou to asi 2 - 3 koruny měsíčně. Možná ani to ne.

A ještě jeden fakt jste opomenul, alespoň v té části, kterou jsem dočetl. Zvýšený podíl produkce elektřiny z OZE může vyústit v situaci, kdy dodavatelé elektřiny budou v určitých hodinách nejen prodávat elektřinu za 0, ale dokonce budou odběratelům za její odběr platit. Což samozřejmě může pro mnoho rodin znamenat velkou úlevu, pokud se budou umět přizpůsobit. Třeba prát či ohřívat vodu a ještě za to dostávat zaplaceno.

3 3
možnosti
ZZ

V zimě vám nic topit nebude, protože taková elektrárna vám nebude prakticky nic vyrábět.

Vaše koncepce je drahá , nerentabilní a půl roku nefunkční.

1 0
možnosti
JK

J71a51n 37K12y49š79k40a

28. 4. 2023 16:22

Máte, pane Smutný, když citujete: "ČEPS musí hlavně kvůli OZE investovat do sítě společně 400 miliard korun" na mysli zejména STABILIZACI této sítě?

Pokud ano, pak nerozumím vaší logice, že by malým fv elektrárnám neměly být umožněny přetoky do sítě ČEPS. Řekl bych, že platí jedno nebo druhé, ale mohu se mýlit...

2 2
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,81
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik