Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Politici, jejich vládní a poradní týmy i média si uvědomí, co vše je v sázce, jedině s pohledem do ústí revolveru nebo kalašnikova.

0 0
možnosti

Já přemyšlím nad tímto. Nemá vliv na oteplování beton a asfalt? Když vyzmete teplotní rozdíl mezi městy a volným prostorem, je tento rozdíl i více jak 2st.C. Města a průmyslové zony rostou jak houby po dešti....

K tomu si nově musíme přičíst solární panely, které odráží teplo opět do atmosféry.

2 0
možnosti

Kazdymu muzu doporucit dokumentarni film "Chasing Ice". I tem co v takovy veci nevei uz z duvodu uzasnych zaberu jaky se jen tak nevidi. Casosbery ze z nich beha mraz p zadech.

viz napr. https://www.csfd.cz/film/325593-hon-za-ledem/prehled/

0 0
možnosti
Foto

Čtěte a hodně dlouho přemýšlejte.

1) ke stažení 1000 stran zde https://tupa.gtk.fi/raportti/arkisto/42_2021.pdf, ale stačí přečíst nějakých 5 stran úvodu a 12 stran závěrů - budete-li nesouhlasit, kontaktujte autora - https://www.simonmichaux.com/

Tato studie plně potvrzuje moje slova, která jsem pronesl někdy před dvěma lety, ke zděšené všech přítomných, na jednom kulatém stole ve Sněmovně, když jsem podporu OZE nazval zločinem na životním prostředí.

2) https://clivebest.com/blog/?p=4265 a pokud budete nesouhlasit, pak opět kontaktujte autora - https://clivebest.com/blog/?page_id=2

3) a ještě jedna poučná přednáška, tentokrát od prof Sinna - https://www.youtube.com/watch?v=78ntekFBE4o - v případě nesouhlasu, pak dtto co v 1) a 2) - https://www.hanswernersinn.de/

Až nastudujete a vykomunikujete s autory, pak přispěte do studnice moudrosti.

Krásný nový rok

0 0
možnosti

J14a64n 89K12y94š33k45a

1. 1. 2023 22:13

Díky, pane,

za odkaz na zajímavé čtivo (1). Je sice z poloviny roku 2021, vstupní data z roku 2018 (t.j. "před kovidem"), ale věřím, že článek je stále aktuální.

Přečtu. Teda spíše jen prolistuju, už teď vidím, že jsou tam zajímavé grafy. Závěr přečtu.

Díky.

0 0
možnosti

J58i29ř80í 47M92í94k16a

1. 1. 2023 19:21

Mě onehdá dostalo, když jsem se začetl o větrných elektrárnách. V principu je to zajímavý nápad a jistě má své uplatnění...

Ale masově instalovat bez rozmyslu všude větrníky zní úplně nesmyslně.. až šíleně.

Protože když si člověk přečte kolek tun oceli , betonu, štěrku se spotřebuje na výrobu téhle elektrárny, která má i omezenou životnost.. a není v současnosti žádný jasný plán, jak recyklovat ty listy turbín. To jsou toxické kompozity.. A snad jen v Německu si vybavuju reportáž o firmě, která má silnou drtičku schopnou ty kompozity nadrtit na materiál, ze kterého dělají cihly.

Ale obecně v nějvětším počtu končí ty listy na skládkách... obsahují i prvky toxických kovů, takže to pak otravuje i podzemní vodu. Podobně tomu je soláry.

Skutečně nevím, proč bych takové počínání měl vnímat jako "ekologické".

Jak se zmiňuje v článku... některá příjímaná řešení se tak nějak nasazují ad hoc za běhu, když se ještě ani pořádně neví, jestli to bude fungovat. V tomhle případě není plán rycyklace. Ale i kolik energie a emisí splodin se spotřebuje na těžbu těch rud pro ocel. Atd. Atd.

Do toho větrníky taky zabíjí hmyz a velké ptáky. Zrovna ty ohrožené druhy :) Orly apod. Sekne do nich ta lopatka a nacházejí je tam mrtvý pod tím. Plus mraky mrtvého hmyzu.

Ono je asi všechno v pohodě v nějaké míře.. a můžou mít v lokalitách se silnými větry i třeba nějaké uplatnění.. Ale že se to v rozumné míře nenasazuje, všichni vidíme.

1 0
možnosti

J86a29n 65K61y87š15k22a

1. 1. 2023 20:06

Pane Míko, rád bych se nechal poučit, jaké toxické kovy obsahují listy (lopatky) větrných turbín. Myslel jsem (stále si myslím), že jsou vyrobeny ze sklo-laminátu, tedy ze skelných vláken a polyesterové matrice. Vypadají mohutně, ale jsou duté, síla sklolaminátové stěny je tak kolem 1 cm.

Váženě obsahují "prvky toxických kovů"? Jo, jsou v nich zalepeny připojovací šrouby, aby se lopatky dala přišroubovat k náboji turbíny.

Ty šrouby jsou pochopitelně z nerezové oceli, tedy obsahují chrom, kobalt, nikl, ... a další legury.

Ale ty obsahuje i váš nerezový příborový nůž (a vidlička), co máte doma v příborníku. Co s tím budete dělat?

1 0
možnosti

Rád bych všem oteplencům připomněl, že středověkém klimatickém optimu (cca roky 1100-1300 našeho letopočtu) bylo tepleji než dnes. A to tenkrát neexistovaly žádné člověkem způsobené emise a skleníkové plyny. Bylo tepleji a k žádné katastrofě nedošlo. Permafrost se s tím vypořádal a hladina moří katastroficky nestoupla.

Pak přišla malá doba ledová (Little Ice Age) s minimen v letech 1600-1700. Po jejím odeznění se opět otepluje. Ale ani dnes, po 300 letech, nejsme na hodnotách z let 1100-1300. A to pár tisíc před naším letopočtem bylo ještě tepleji.

Takže na nějaké katastrofické vize fakt nevěřím a nic takového na nás nezkoušejte. Raději se podívejte do historie. V teplých periodách bylo bohatství a prosperita. V těch chladných pak neúroda, bída, války a zmar.

9 5
možnosti

Jen taková hodně laická otázka. Z čeho odvozujete teploty v letech 1100-1300 ? Pozoruji, že lidé často zpochybňují dnes objektivně naměřená fakta, ale bezhlavě věří informacím o tom, jak to bylo někdy v dávnověku. Ale tímto nerozporuji Vámi podanou informaci.

2 0
možnosti

autor zcela spravne upozornuje na skutecnost, ze bez rozumneho energetickeho zabezpeceni jsme namydleni.

Uz v roce 1975 zpracovali umelecky tuto problematiku Fesaci v pisni Jaro s Jindrichem Stahlavskym.

Ta zacina: My cekali jaro a zatim prisel mraz'

V dalsim se pak posluchac dovida, ze i kdyz se pouzije ekologicky dopravni prostredek, (konsky povoz) , tak to v extermni situaci nefunguje a mnohdy to konci katastrofou - preneseno do dnesni doby pouziti 'obcasnych' zdroju energie.

0 0
možnosti

to si taky pamatuji, měli jsme tehdy noční, dělal na zauhlování. předcházející směna nám nechala nějaké vagony, nestačila je vyložit a vyjet do zásobníků. Tož se na to hned vlezlo a nakonec jsme byli velice rádi, protože jak začalo mrznout, tak tohle mohlo hned se vrazit do zásobníků nad mlýnskými okruhy.

Protože kdyby jsme to hned neudělali, tak by to k ránu už z vagonů nikdo nedostal. Do toho ještě tehdy připutovaly 4 vagony z radvanic, ale ty už musely do rozmrazovacího tunelu a to tam byly samé šutry, ale pěkně přimrznuté ke stěnám tunelu. Vzdálenost a v noci udělala své

0 0
možnosti
Foto

:-)Na Silvestra v r.67 bylo také dosti teplo. Po něm následovalo tzv. pražsk. jaro. Pak zas přišel mráz. Z Kremlu. Co z toho plyne? Že se klima měnilo vždy, a mění se stále. A navíc, klima je stále až high segment na trhu politickém i finančním, což obé de facto tímtéž jest;-)

0 0
možnosti

Rád nazývám věci pravým jménem - místo "změny klimatu" proto říkám oteplování. V sídle mého pracoviště má stanici ČHMÚ - už 75 let, teplota se měří podle stejné metodiky, teploměry nelžou.To, že některé plyny mají skleníkový efekt bylo prokázáno na počátku minulého století a myslím, že za to byla udělena i Nobelova cena. Názor, že se neotepluje je dnes už exotický, vliv člověka na klima je nesporný, otázkou je jen výše tohoto vlivu. Sám se chystám fotovoltaiku také pořídit, je to smysluplné a obecně prospěšné investování přebytečných prostředků, jde také o nezávislost na centrálních zdrojích.

8 1
možnosti

ja uz ten solar na strese mam a vidim to stejne jako vy, ale jedno si my vsichni podobne myslici musime uvedomit:

S kazdou instalovanou solarni elektrarnou a s kazdym dalsim vetrnikem prispivame k nestabilite rozvodne soustavy a tim omezujeme ty rozumne obcany, kteri ten nesmysl jiz prohledli.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS