Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lze to napsat takto: OZE typu soláry a větrníky vyžadují 100% zálohu zdroji schopnými dodávat elektřinu kdykoli. To jsou externí náklady OZE, které zelení mozci raději zamlčují; jde o drahé investice s poměrně malým využitím. Takový energetický mix sice má menší uhlíkovou stopu, ale za cenu obrovského zvýšení nákladů na elektřinu. A pokud se do uhlíkové stopy započte také budování všech těchto zdrojů, je to ještě horší.

5 0
možnosti
Foto

Tito skeptici se neumějí podívat na pár let dopředu. A tak hodnotí podle momentálně známé situace, pokud ji vůbec znají. Pan autor sám není technik, tak se nedivte.

0 1
možnosti

Pro mě zajímavý blog, jen do budoucna asi není jiné varianty než využívání OZE, resp. o ní zatím nevím. R^

A co se týče tahouna této idei, tak si myslím, že německá vláda přitom nejspíš chápe, na rozdíl všech možných Zelených, že energetické potřeby 83 milionů obyvatel své země v zimě větrníky a fotovoltaikou uspokojit nedokáže. A plyn z Nizozemska a Velké Británie, ba ani z Norska by nemusel stačit, protože zájemců o něj by bylo příliš mnoho. Tak proto Rusko (dnes omezeně) i USA. Protože lidé chtějí svítit a mít teplo. Jestli kvůli tomu budou nějaké emise, nebo kolik jich bude, bude při 10 pod nulou je každému jedno.

Neodpustím si krapet ironie k našim západním sousedům (a to i při velkém respektu k nim) , bo přece v Německu, je lepší, když jsou emise z plynu, než z uhlí. Protože z plynu jich je přeci méně. Někde jsem, ale četl, že Brusel má již několik let k dispo studii, podle které jsou celkové emise z plynu – včetně těžby a dopravy – srovnatelné s uhlím, že by se to k uším stávající vlády ještě nedosneslo,,,nebo se to podařilo utajit?

1 0
možnosti
Foto

Do budoucna stačí mít jaderné elektrárny, zbourat Litvínov i s chemičkou a dotěžit hnědé uhlí v celé pánvi. A ano emise z plynu během celé jeho životní cesty jsou horší než emise z uhlí - při samotném spalování je emisně uhlí horší asi o polovinu, ale během těžby plynu se uvolňuje značné množství metanu (které do roku 2021 nikdo nikde neměřil...) který je pro ovzduší osmdesátkrát až devadesátkrát horší než stigmatizovaný CO2 bez nějž by na Zemi neexistoval život v žádné formě...

7 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik