Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

EU byla silna, protoze byla spolecenstvim (zpocatku obchodnim) silnych a suverennich statu, ktere mely zajem na uspesne hospodarske politice. Pokud dnes zasahuje EK do v podstaze jiz vsech oblasti drive suverennich statu a smerujeme k federalizaci, pricemz ji vladnou nikym nevoleni urednici EK, pokud existuje parazitovani velkych statu a male staty se ocitaji bez moznosti cokoliv ovlivnit a jsou jen vyuzivany....z dlouhodobeho hlediska je odsouzena k zaniku predne tak, jako vsechny dobre myslenky a organizace v minulosti.

1 0
možnosti

Já bych Vaši analýzu zkrátil.

Z vedení EU se stal stroj na peníze pro lobbisty, vyvolené politiky a jejich pomocníky. Členské státy to zaplatí.

;-(

1 0
možnosti
Foto

M21a85r63e98k 96H50u51r23t

8. 6. 2022 12:08

dobrý, ale už jsem se bál, že poslední věta bude: Za Babiše bylo líp. Především je třeba totálně zadupat na Beneše z ČEZu a by vysvětlil tak enormní nárůst cen za elektřinu, protože i když započítáme veškeré nově vzniklé náklady a zároveň dividendu - naprosto to nevychází a vede to jen k domněnce, že pan Beneš a s ním celé vedení se snaží vytřískat v ČEZu maximální zisk aby měl příští rok ne 40 mega ale 200 mega výplatu. Slovy klasika Jyrky Paroubka Kdo z vás to má, že. Tak to totiž při stávajících cenách dopadne.

1 0
možnosti

E48m47i29l 44N12o83v59á75k

8. 6. 2022 12:54

Pan Beneš a s ním celé vedení je přímo povinný "vytřískat v ČEZu maximální zisk", jinak jemu a celému vedení hrozí trestní stíhání, stejně jako u každé jiné veřejně obchodovatelné společnosti. Nevím kde se pořád bere představa, že ČEZ je nějaká neziskovka. Není, a dokud se jeho akcie veřejně obchodují, být ani nemůže.

Vysvětlit enormní nárůst cen za elektřinu je jednoduché, cena elektřiny se neřídí náklady ani dividendami, ale nabídkou a poptávkou, stejně jako u všech ostatních komodit.

0 0
možnosti
Foto

Píšete:

"Řada zemí EU se rozhodla energetickému šoku čelit plošnými opatřeními, zastropováním cen i zásadním snížením či vynulováním daní a finančními kompenzacemi. I když ekonomičtí experti se v názorech na tyto kroky různí s tím, že se tím může prohlubovat deficit dané komodity a že bude složité se k „normálu“ zase vrátit, obyvatelé i podniky v daných zemích to pozitivně kvitují."

Zdroj: https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=788096

Ekonomičtí experti se v názorech nerůzní. Ekonomové placení vládou, odbory nebo zájmovými svazy, hlásají takové názory, které chtějí slyšet jejich chlebodárci. Jsou to ekonomové-prostituti. Nezávislý ekonom ví, že inflaci nelze řešit tím, že rozdám prázdné peníze. Tím jenom vyvolám dojem, že jsem pomohl, ale zanedlouho tyto zdánlivé peníze jenom dále hladinu inflace zvýší.

Dorovnat inflaci státním zaměstnancům znamená, že musím těm ostatním peníze vzít a jejich situaci dále zhoršit. Stát žádné vastní peníze nemá. Všechny, které rozdává, musel předtím někomu vzít.

0 1
možnosti
Foto

Píšete to dobře. Jenom si dovolím to doplnit. Zastropování cen nic neřeší. Cena zůstane stejná. Pokud ji zastropuji, někdo rozdíl zaplatí. Zaplatí ji obyvatelé ze svých daní anebo si vláda na to půjčí, což je horší varianta. Ze zastropování cen na energie vydělají na tom ti, co vyšší cenu mohou zaplatit. Poláci zastropovali ceny pohonných hmot a vydělali na tom Češi. Pokud přidám peníze jedněm, tak dosáhnu toho, že roztočím dál inflaci a ti, co dostali přidáno nic nezískají. Ceny stoupnou.

0 1
možnosti

Jiná filosofie, velmi jednoduchá, zvolená vláda by měla konat vše potřebné počínaje Energetikou a konče např. ekologií ... a konečným uživatelem bude koneckonců občan této země....nikoliv jen potřební atd.

1 1
možnosti

Nejen ČR, ale celá EU se dobrovolně rozhodla pro kolaps svého vlastního průmyslu svými nesmyslnými sankcemi proti sobě samé.

A náš premiér jde v čele tohoto boje s ukrajinským praporem.

;-(

6 3
možnosti

Evropa formou ekonomické spolupráce podala Rusku ruku. Rusko se rozhodlo vnímat to jako projev její slabosti. Je to Rusko, kdo vede válku, kdo se projevil jako falešný partner. Evropa se podle toho zařizuje. Pokud sankce Evropu poškodí, potom se to stane tak, že nezodpovědné občané zvolí do vrcholných funkci populistické, kteří v rámci dalšího nákupu voličů budou pokračovat v roztáčení inflační spirály, což povede k ekonomickému kolapsu.

Chtělo by to nějakou Margareth Thatcherovou.

2 1
možnosti

Už jen tvrzení, že ČEZ má v Česku monopol, je nepravda. Producentů elektřiny je v ČR více a jsou docela významní hráči. Například Tykačův Sev.en.

Že obyvatelé zemí kvituji dotování cen energií, ještě neznamená, že je to správný krok. Naopak. Jak špatný krok to je, dokazuje příklad polských pohonných hmot. Před 3 měsíci tam snížili sazbu DPH na nejnižší možnou úroveň. Ceny srovnatelné s našimi klesly najednou o cca 8 korun. Dnes, po třech měsících platnosti opatření, se ceny v Polsku prakticky vrátily na původní úroveň.

Žádná umělá podpora nic nevyřeší, jen řešení problémů oddálií a jeho dopady prohloubí.

Bohužel mnoho lidí nevidí dál než k víčku své palivové nádrže, a mnozí populističtí pseudopolitici vycítil šanci...

2 4
možnosti

Čez je výrobcem elektřiny, benzín nevyrábí.

Průmysl je závislý na čem?

Plyn, el. energie, benzín, nafta, suroviny, kovy, lidech atd.

Co je umělá podpora? Daně, snížení daní, zrušení daní?

Kde je tedy ideální stav, kterého se máme držet?

Z čeho chcete platit podporu Ukrajině, když nepomůžete průmyslu?

1 1
možnosti

Pane Smutný, napsal jste velice dobrý blog!!!

Vláda dělá populistický krok před volbami, který nepomůže nikomu.

R^R^R^

4 3
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik