Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A to si myslíte že se tato vláda k něčemu odhodlá? Ta má svoje koryta a na zbytek občanů kašle.

0 0
možnosti

Tak se odhodlala k tomu, že raději bude dovážet ropu a plyn od někoho jiného, než Rusáků, byť to bude pro spotřebitele alespoň 4 x dražší.

;-(

0 0
možnosti

Jestli se tahle vláda probudí, nebo zůstane spát, je úplně jedno. Jednak nemá řešení, druhák při svém eurohujerství, na to ani nemá koule.

2 0
možnosti

J81a62n 74K73a18r67a72s94e21k

19. 5. 2022 18:49

je treba nastavet atomove elektrarny.

0 0
možnosti

Při současném způsobu obchodování s elektřinou to je hloupost. Abysme někomu, třeba v Německu, nebo v Rakousku, snížili cenu?

0 0
možnosti

No, když to pan poradce předvídá, tak by pan moudrý premier mohl občas naslouchat a cosi pro lid této země přece učinit.....

0 0
možnosti

To by mohl, zatím jen pan premiér vysílá jasné signály.

Utáhněte si opasky, bude ještě mnohem hůř.

;-(;-(

0 0
možnosti

Ačkoli mě to není příjemné musím s vaším textem souhlasit. Jen, jak to často bývá, není vše tak jednoduché ani jednoznačné. Taky je jasné, že formát blogu neumožňuje popsat vše, na co jsou stohy knih.

Inflace podle známých dat je způsobena zejména covidem (celosvětové snížení výroby), Putinovou agresí na Ukrajině (zejména fosilní, zemědělské a hutní komodity a přesměrování peněz na válečné úsilí) a podzimní energetickou krizí (zdražení povolenek a tím omezení produkce neekologických zdrojů a zdražení vstupů). https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/inflacni-cil/tema-inflace/index.html

Dohoda Green Deal ještě není schválena a už se na ni svádí vše, politický a občanský tlak je velký a je možné, že Green Deal půjde k ledu. Což je chyba, protože to nastavuje mantinely i pro ekologické teroristy, kteří dnes torpédují téměř vše, politicky, soudně, demonstracemi i nezákonně. Celá ta zelená blamáž, kterou tu máme dnes, je výsledkem tohoto tlaku a Green Deal by mohl říct co už je za hranou a společensky nepřijatelné, podle toho by se držely i soudy. Kdo tedy blokuje schválení dohody Green Deal? Pro zelené teroristy je dohoda málo zelená a pro "fosilisty" málo černá.

Obávám se, že stažením části povolenek z trhu mělo dojít k řízenému navýšení ceny energií, které by se schovalo v poscovidovém oživení, pak by se začaly vyplácet postavené plynové zdroje. Bohužel Putin do toho hodil vidle, mohl to být jeden z faktorů, proč zaútočit teď.

ČEPS pravidelně každý rok dělá aukci na podpůrné služby a ten zdroj, který splní požadavky a má dobrou cenu, rezervuje kapacitu zdroje pro vyrovnávání výkyvů v síti. Protože parametrem je rychlé najetí, nebo sjetí zdroje v termínu podle požadavku ČEPS, vypadávají z aukce všechny OZE a jaderky, zbývá plyn alternativní paliva a uhlí s tím, že energie z uhlí je (zatím) nejlevnější. Takže je jasné, jaké zdroje drží naši sít proti blackoutu. Což také není ideální, řešení je chytré propojení ostrovních zdrojů, ale to je už jiná problematika.

0 0
možnosti

Hlavní příčinou růstu cen energií je systém obchodování s energiemi v EU.

Povolenky sice mají také vliv, ale nejsou rozhodujícím faktorem růstu cen.

:-P

0 0
možnosti

To přece nejde takhle tepat do stávající přemýšlivé vlády, pracující hlemýždí rychlostí.

Za všechno může přece Babiš na věčné časy !!

2 0
možnosti

Máte zatemněno nenávistí k OZE a hlásáte bludy. Green Deal ještě není ani dojednaný a už na něj vše svádíte. Prvotní příčinou je Putinova příprava na válku a jeho vydírání tím, že zásobníky plynu před minulou zimou byly poloprázdné. Další skutečností je to, že se u nás ve využívání OZE v posledních deseti letech z jakýchsi divných ideových důvodů spalo. Nyní to budeme nuceni pracně a za vyšších nákladů dohánět. OZE nepovažuji za zásadní řešení, ale člověk vždy vyprodukuje více než spotřebuje, tak považuji za obecně prospěšné, když část svých přebytků investuje do OZE - místo aby je projedl a propil. Díky této energetické krizi bude význam OZE a Green Dealu naopak narůstat.

1 2
možnosti

Jste hodně pomýlený a málo informovaný. V posledních 10 letech se ve využívání OZE nespalo, každý mohl svobodně do solárů přece investovat, navíc když jsou tak levné a výhodné, že? V podstatě se nic velkého nepostavilo z velmi prostého důvodu. Prostě nebyly DOTACE. Ty jsou totiž pro dotační mágy napojené na zelenou lobby jediným předmětem zájmu a podnikání. Bez nich jsou OZE naprosto neekonomické a o tragickém příkladu Německa píšu v článku. Teď se opět miliardové možnosti dotací objevily a světe div se, najednou je tu zase možnost solárními panely "zachránit" planetu. Až se Západ octne v problémech s Čínou, a to je jen otázka kdy, nikoli zda, pak se zase budou mnozí ptát, jak jsme se mohli ocitnout tak závislí na diktátorské zemi, která kontroluje 85 % surovin a technologií OZE, Když nechápete, že pro každý OZE musí být trvalá záloha ze stabilních zdrojů, tak si zkuste ještě jednou poněkud pozorněji přečíst článek, abyste pochopil, co znamená budovat paralelní energetiku. Já uvítám OZE až tehdy, budou-li skutečně 365 dní a 24 hodin denně pracovat v ostrovním režimu a ekonomicky budou návratné. Protože vše ostatní je jen parazitování na skutečně stabilních funkčních zdrojích, které musí hlavně od října do března také 24 hodin stabilně pohánět český průmysl i domácnosti. Ostatně když jste psal svůj příspěvek, žádné OZE váš počítač nepoháněly, máte v noci mix elektřiny jen z uhlí a jádra.

3 0
možnosti
Foto

Inflace je v ČR hlavně způsobena nerovnováhou mezi poptávkou a nabídkou. To znamená v ekonomice je více peněz než zboží. To žene ceny zboží nahoru. Jak to vzniklo ???? Vláda v době covidu vše zavřela a nic se nevyrábělo. Dělníci brali 80 procent patu. Státní úředníci byli doma za plný plat a vláda jim začala přidávat, doslova házela penězi jak z helikoptéry. Výsledek je inflace, kterou násobí ceny energií. S tím vláda moc nenadělá. ČNB zvyšuje úrokové sazby a tím se snaží snížit množství peněz.

3 4
možnosti

;-D;-D;-D

Ale jděte - i kdyby vláda házela peníze na platy z vrtulníku, tak to nemá na současnou inflaci žádný vliv. S cenou plynu a paliv to nemá nic společného. Jo kdybyste tvrdil, že za problémy mohou uvalené sankce na Rusko, či nedostatek surovin z Ukrajiny a Ruska, tak se máme o čem bavit, ale s tou vaší lživou obehranou písničkou jděte - víte kam !

:-P

0 1
možnosti
Foto

Tak dnes každemu, kdo není totální ignorant, je jasné, že růst energii koncem roku 2021 byl mnohem víc ovlivněn Ruskem než green dealem.

Vy vyčítáte někomu, že zneužívá situaci na Ukrajině ke zdražování a sám děláte totéž při kritice EU a green desku.

Naopak taxsitzave jen potvrdila, že green deal je zásadní

0 2
možnosti
Foto

Do ceny energií se pak promítá i cena emisních povolenek. Ta se od roku 2021 dramaticky zvyšuje a tím se zvyšuje i cena za megawatthodinu. Cena povolenek se ke konci roku 2021 pohybovala nad 90 EUR za povolenku (tedy za 1 tunu CO2) a roste zejména na základě poptávky po povolenkách, Celosvětovou poptávku po plynu vyhnala nahoru i snaha hledat alternativy k uhlí

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS