Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Spíše se ptejte, kde udělali chybu čeští soudruzi. Posledních 10 let se v oblasti energetiky totálně prospalo.

2 0
možnosti
ZZ

Posílili jsme přenosovou soustavu pro přebytky německých větrníků a přenos jaderné energie do Německa..

;-D

0 0
možnosti
JL

Pri pouziti slunecni energie jako nahradu za vse ostatni, je treba vzit tuzku a papir, spocitat si, kolik ctverecnich metru zeme je na to potreba. Fyzika nam rika. Prumer slunecni energie dopadajici na jeden metr cverecni se rovna 1360 Wattu.

Dnesni uzitecnost slunecniho panelu je maximalne 25%. Tak vam vyjde cislo 1360 : 4 = 340 Wattu. To je dnesni maximalni vykon 1 m cverecniho slunecniho panelu.

Tento vypocet je bran pri plnem dopadu slunecniho zareni. Necistoty panelu, zamracenost a nocni obdobi, jsou vzdy minusove vuci ucinnosti tohoto zarizeni.

0 0
možnosti
JK

J26a29n 32K88a49r47a34s12e37k

17. 1. 2022 21:13

ted skutecne nechapu, co jste chtel sdelit. Ze umite delit? Nebo ze vite, ze 25% je ctvrtina?

Ta posledni veta ve spojitosti s tim predchozim 'nocnim obdobim' mi take nedava smysl. Prosim doplnit event. preformulovat :-)

0 0
možnosti
MS

Dnes mi dorazil opravdu kvalitní příspěvek profesora Dr.-Ing. Gonde Dittmera (doktorát z matematiky), který mj. učí na Univerzitě aplikovaných věd v Kielu. Ve svém článku na téma neefektivita OZE mj. konstatuje, že pro potřeby Německa by bylo zapotřebí postavit 1,1 milionů obřích větrníků a zabrat 80 % zemědělské půdy. Zde je německý zdroj: https://think-beyondtheobvious.com/die-ineffizienz-einer-auf-erneuerbaren-energien-basierenden-energieversorgung/

1 0
možnosti
JR

J84a22n 63R90á93ž

17. 1. 2022 14:28

Jen připomenu, že Evropští lídři v roce 2000 schválili, že se z Evropské unie stane do roku 2010 „nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomika světa“. Myslím, že v roce 2011 už nikdo nezkoumal, jestli se to stalo a důvody, proč tak nestalo. V tichosti se prostě na tento ambiciózní plán zapomnělo.

Stejně tak dopadne Green Deal. Evropská unie je na jedné straně tlačena aktivisty, kteří nemají v hlavě přesná čísla a kteří jednoznačně fandí bezemisní energetice. A z druhé strany dochází ke srážce realitou, kterou už možná lépe chápe. a proto jsem přesvědčen vše dopadne tak, že realita donutí evropské politiky na plány jak a do kdy dosáhnout v EU uhlíkové neutrality potichu zapomenout nebo zásadně přepracovat do reálné podoby..

(K tomuto příspěvku mne inspiroval článek na iDnes s názvem "Energetické plány jsou utopie, Evropa z nich vycouvá"

0 0
možnosti
Foto

Doufejme, že vycouvá.

Jediný stát, kde se rudozelenou utopii soběstačných venkovských komun podařilo dotáhnout zcela do důsledků, byla myslím Kambodža za Pol Pota. A to rozhodně nebylo něco, čeho bych se chtěl tady dočkat.

1 0
možnosti
MV

M30i97l79a59n 11V47a24r79g78a

17. 1. 2022 11:05

Ja sa ani nečudujem , že tí nemecký zelení nevedia ani zrátať koľko je 2+2 v energetike. Minule som čítal nejaký článok o vzdelaní tých zelených čo sú teraz v nemecku u moci a to bolo samé: sociálne vedy, filozofia, teológia, gender prepytujem vedy. A k tomu zopár na diaľku získaných titulov typu Bc. A tretina ich ani tie školy nedorobila.

7 0
možnosti
MV

M61i94l94a44n 51V32a26r35g89a

17. 1. 2022 11:09

Ja ako strojár nepoučujem svoju obvodnú lekárku. Ale oni kecajú do všetkého čo im slina na jazyk prinesie. A o nejakých technických aspektoch riešenia problémov nemajú ani šajnu. To je asi tak ako keď architekt vymyslí niečo super špeciálne napr. mrakodrap, budovu atď a statik so stavbárom si trhajú vlasy, že ako to majú technicky a zároveň za rozumnú cenu vyriešiť.

2 0
možnosti
VV

Vite co autore, odstehujte se aspon na par mesicu do Nemecka abyste poznal kde ti soudruzi udelali chybu. Ja tam za tech 50 let nezazil jeden jediny vypadek proudu.

Ale za tech 20 let co take castecne ziji v Cechach nespocet. Cim to asi muze byt?

1 0
možnosti
Foto

V Německu byla podle statistik v roce 2013 průměrná doba výpadku pro odběratele čtvrthodina, zatímco v ČR hodina a půl. Takže tam byla skutečně menší šance se s výpadkem setkat. (vizme https://de.statista.com/statistik/daten/studie/37960/umfrage/dauer-der-unterbrechung-der-stromversorgung-in-europa-im-jahr-2008/). Současná čísla možná někdo doplní.

Bude ale také dost záležet na tom, ve které oblasti jste v obou zemích pobýval. Zabezpečení sítě proti výpadkům není všude stejné.

0 0
možnosti
Foto

Každý solár a větrník je dobrý, protože snižuje naši závislost na turbanech a Rusech. Podpořit to jádrem (tady dělají ti němečtí soudruzi chybu) a bylo by po problémech. Tudy by cesta měla vést.

3 7
možnosti
Foto

Nesnižuje.

Zkuste se podívat, jak se měnil dovoz plynu do Německa:

https://www.ceicdata.com/en/indicator/germany/natural-gas-imports

Během posledních 15 let vzrostl dovoz o víc než polovinu.

7 0
možnosti
JK

Někteří voliči se rozhodují podle momentálního stavu peněženky, jiní podle toho, jestli jejich děti, až budou velké, se budou muset bát o každou trošku vody.

Se s tim smiřte.

1 9
možnosti
Foto

To by mohla být pravda. Energetika, postavená primárně na nestabilních zdrojích, nezajistí, že bude možné vodu načerpat vždy, když bude někdo chtít. Ale to je greendealerům, jejichž peněženky jdou nastavené na příjem mohutných dotací, nejspíš úplne jedno.

3 1
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik