Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejde jenom o atom, ale jde i o plyn.

Hlavním viníkem - radikálního zvýšení cen energií, je Evropská unie, která si za Topolánkovy vlády v roce 2007 vynutila rozdělení energetických společností.

A domácí „pátá bruselská kolona“ v čele s premiérem Topolánkem a jeho kamarády z energetiky, tuto operaci na popud EU a velkých energetických korporací provedla. Samozřejmě v úzké spolupráci s dalšími členy vlády.

Místopředsedy vlády tehdy byli zelený pirát Martin Bursík a dnešní europoslanec Saša Vondra. Ve vládě seděli mimo jiné Karel Schwarzenberg, Jiří Pospíšil, Cyril Svoboda a také zelení piráti Ondřej Liška, Džamila Stehlíková a Michael Kocáb.

Přechod na energetickou burzu a zrušení dlouhodobého kontraktu s Ruskem na odběr plynu, na nátlak Evropské Unie, probíhal v letech 2006 – 2008.

Kdo v té době u nás vládl? Vláda Mirka Topolánka I. 4. 9. 2006 – 9. 1. 2007. Vláda Mirka Topolánka II. 9 1. 2007 – 8. 5. 2009.

Procentuální zastoupení stran poslanecké sněmovny České republiky: ODS – 35,38 % ČSSD – 32,32 % KSČM – 12,81 % KDU-ČSL – 7,22 %, SZ ( zelení) – 6,29 %.

Maďarsko si zabukovalo s Ruskem plyn na 15 let a tyhle šachy se jej netýkají.

;-(

0 0
možnosti

J78a97n 80V75l85k

8. 12. 2021 17:56

Co se týká nákladů, jsou nejvíce ovlivněny formou pořizení JE "na klíč", analyticky nejdražší varianta. Jinak počítáme-li 30 let provozu 1200MW bloku, který za rok vyrobí 10TWh při ceně 1500 Kč/MWh, celkově se lehce dostaneme na 450 mld. Kč. Pořízení bloku uvažuji v rozmezí 200-250mld.Kč. Blok bude provozován dalších 30 let. Je jasné, že JE budujeme pro děti a vnuky.

1 0
možnosti

Pane Vlku, dnes byla cena silové elektřiny na PXE 179,80 eur, tedy zhruba 4500 Kč. Z vývoje pseudozelené ideologie v západní Evropě je patrné, že elektřina bude nadále deficitní, proto také její cena poroste.

0 0
možnosti

J26a26n 88V77l32k

8. 12. 2021 7:57

Jaderná energetika u nás za posledních 20 let neudělala krok vpřed. Souboj s časem jsme již prohráli, navíc nejsou prováděny činnosti, jak současný stav zlepšit. Záměr výstavby jednoho bloku v EDU postrádá racionální přístup. Vždy bylo výhodnější stavět 2 bloky a optimálně využívat kapacity. Technické, ekonomické analýzy jistě dokládají výhodnost výstavby 2 bloků v ETE a s technologicky rozumným časovým odstupem stavět 2 bloky EDU. Bohužel, nechybí tolik peníze jako lidé, kteří problematice rozumí a byli by schopni projekty organizovat.

2 0
možnosti

Problém s dostavbou jaderných bloků je jejich návratnost. Ta lze dnes celkem snadno spočítat na stávající ceny nákladů i výnosů. Na dostavu se dá počítat s cca 10 lety a v návratnosti se pod 30 let nedostane nikdo. To je 40 let od kopnutí do země, ohlédněme se zpět, co se za posledních 40 let stalo. Kdo a jak vládl, kde byla technická vyspělost, jaké byly ceny a jaké bylo naše uvažování, na tom hodně záleží. No a po tom výletu do minulosti si tipněte co bude za 40 let, když ještě uvážíme, že vývoj se stále zrychluje.

Mě vychází, že se náklady do dostavby jádra nikdy nevrátí, že se vyplatí malé a levné zdroje, které lze celkem snadno vylepšit novou technologií.

Je celkem jedno co bude zdroj pohánět, jen je potřeba spočítat kompletní "uhlíkovou stoupu" po dobu životnosti zdroje a odpisy stanovit na 5 let, to vše přepočítat na jednu veličinu, třeba KWh (GWh). Zdroje jádro i uhlí by z důvodů vysokých nákladů na údržbu, opravy a velkou stopu dlouho nevydrželi, postupně by dosloužili.

0 1
možnosti
Foto

Stát se nemá starat o energetiku. Energetika má být budována čistě ze soukromých zdrojů. Stát by jen měl odstranit veškeré regulace zabraňující soukromým firmám vstupovat na tento trh.

1 3
možnosti

Nejúspěšnější evropská jaderná mocnost je Francie. Její reaktory stavěla a další bude stavět státní firma EDF. Otázku energetické bezpečnosti, soběstačnosti a stability sítě žádný rozumný stát nevydá ze svých rukou do majetku privátu, který má jediný cíl, zisk. Stačí, když jsme privatizovali přes burzu 32 % akcí ČEZ. Současné vedení ČEZ je nyní nadšené, že vyrábí za české náklady a prodává za německé ceny. Nyní nemá stát páku, jak by podnikům a domácnostem stabilní elektřinu zajistil. Mj. proto si občané stát zřizují a daněmi podporují. Neomarxistická regulace a dotační drogy je zásadní projekt mocenské a majetkové přestavby EU ve prospěch nové pseudozelené oligarchie. Proti tomu se musí postavit chytrá a odpovědná strategie boje za legitimní národní zájmy. Už to některé státy střední Evropy začínají ukazovat, ČR dosud nikoli. Je pohodlné být oportunistou a konformistou zkorumpovaným unijními dotacemi.

4 0
možnosti

Ano, truchlivá vizitka. Čtyřletá krátkozrakost vlád minulých je jasná! Pokud bude vyhlášen tendr na výstavbu nové jaderky do jednoho roku, bude to zázrak! Nicméně zdroje (financí) možná budou! Velice mě potěšily úspěchy našich vědců v oblasti zpracování lithia! Pokud to vláda zase nepokazí, obrovská šance se rýsuje. https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/vedci-rotacni-pec-zpracovani-lithia-technologie_2111291732_vtk

2 0
možnosti

Lítia je v Európe obrovské množstvo, ťažbu ale nechce takmer nikto, možno Česko.

V Nemecku v oblasti dlhej 300 kilometrov a širokej 40 kilometrov, ktorá sa nachádza v údolí vrchného Rýna v Čiernom lese, objavili geológovia obrovské množstvá lítia, pod riekou Rýn je zrejme najväčšia zásoba lítia na svete, spoločnosť z Karlsruhe to chce teraz zmeniť a ťažiť lítium ekologickým spôsobom - a to priamo na mieste, v toku vrchného Rýna, podľa ich prognóz by do roku 2024 bolo možné na dvoch miestach ročne vyrobiť až 15 000 ton hydroxidu lítneho.

V Srbsku sú rozsiahle ložiská lítia – kľúčového komponentu elektrobatérií pre automobily – boli objavené v okolí západosrbského mesta Loznica. V tejto oblasti britsko-austrálsky ťažobný gigant Rio Tinto skupuje pôdu,

státisícové demonštrácie v Belehrade proti ťažbe.

Na Slovensku po preukázaní ložísk lítia, ministerstvo životného prostredia tieto lokality presunulo do Chránenej oblasti, tým ukončilo drancovanie prírody.

2 0
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,42
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik