Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vláda Petra Fialy ještě není u moci, už má ale reputační problém. Jeho aktérem je budoucí ministr průmyslu a obchodu Věslav Michalik z hnutí STAN, bývalý bankéř a úspěšný byznysmen, dlouholetý starosta Dolních Břežan a od loňska také náměstek středočeské hejtmanky.

Michalika dohonily nejasnosti kolem rodinného byznysu a podezření ze střetu zájmů, které ho ostatně provází už roky.

Jak popsal Deník N a lidovky.cz, inkasovaly Michalikova rodina a firmy, v nichž se on či jeho žena Hana Michaliková angažují či angažovali, mezi lety 2010 a 2017 celkově téměř sto milionů korun jako výhodné půjčky od kyperské společnosti Lowfield Investments. Ta má neprůhlednou vlastnickou strukturu. Takže pro veřejnost není zřejmé, kde se peníze poskytnuté Lowfieldem vzaly a zda je jejich původ čistý.

Navíc je tu druhý problém, který připomněly Seznam Zprávy: Michalik má podíl v investičním fondu Valour, do něhož před vstupem do komunální politiky vložil svůj majetek, mimo jiné solární elektrárny Solar Area a Rodvínov Solar Energy. Výnosy Valouru tedy přinejmenším zčásti závisí na prosperitě solárního byznysu, což staví Michalika jako případného ministra průmyslu do střetu zájmů. Usedne-li do vlády na plánovanou pozici, bude šéfovat úřadu, pod nějž spadá energetická legislativa a regulace.

;-)

0 0
možnosti

J13a38n 71K36a59r31a22s66e30k

23. 11. 2021 10:15

Francie ma 106 obyvatel/km2. V sousednich zemich je to 3-4 x vice. V zemich s tak malou hustotou obyvatel je samozrejme mozne najit vice mist, kde je mozne ty JE nastavet. To je jeden z parametru, ktery je nutno u jadra vzit v uvahu.

Dokavad bude ale na svete stale dost lidi jako je autor blogu, kteri nejsou schopni uchopit problematiku v sirsich souvislostech, tak do te doby budeme vest necilene debaty o nicem.

My lide jsme ale ve vetsine takovi, s tim asi nic neudelame. A proto nas nechme jasat nad levnou elektrinou ve Francii a nesnazme se do te ceny promitnout ty porizovaci naklady tech jejich elektraren. To by nas mohlo zmast a otrast nasimi jistotami.

0 0
možnosti

O 10 blocích VVER 440 postavených v ČSSR se tady bavit nechci. U nás stále z tehdejší doby fungují a jsou vysoce ziskové Dukovany se zvýšeným výkonem 4x500 MW. Je to pro ČEZ dojná kráva na peníze. Víte ale, proč se postavil Temelín? Na Silvestra 78-79 přišel takový mráz, že zamrzla celá ekonomika závislá na uhlí. Měsíc byly odstavovány podniky, byly uhelné prázdniny. Tehdy Husák, Štrougal a spol. se v roce 1980 definitivně rozhodli, že se postaví další velká jaderná elektrárna, známá dnes jako Temelín. Je dostavěna jen z poloviny, v roce 2014 zařízl dostavbu Babiš jako MF. Takže až bude Česku energeticky zase velmi ouzko, a to bude s násilně odstavovaným uhlím velmi brzy, tak se snad leckomu rozsvítí. Mimochodem k tomu vašemu argumentu hustoty osídlení: Nizozemsko je populačně velmi hustě osídlený stát se 17 mil. lidmi. A ke svému jednomu reaktoru plánují postavit 6 až 10 nových. Je opravdu docela příznačné, že všechny velké energetické stavby se u nás v Česku postavily nebo začaly stavět v minulém režimu. Ten nechválím, zato se ptám, kdy v tom našem demokratickém státě někomu dojde, co to je stabilní elektřina?

0 0
možnosti

J76o11s22e66f 63M53i12k79i53n

21. 11. 2021 17:00

Já nemohu mít jakoukoli důvěru v rozhodnutí EK.

Nikde není žádná odborná diskuze než se zavedou opatření.

Rozhodují politici bez technického vzdělání pod vlivem aktivistů.

Důkazem totální nekompetentnosti je zavedení a následné odvolání biopaliv v benzínu a naftě. Nepodpora a znovu podpora jádra či plynu, podpora vodíku jsou další excesy.

3 0
možnosti

V EK nepracuje 300 tis lidí, jak píšete, ale ca 32 tisíc.

0 0
možnosti

Mluvím o celé bruselské byrokracii, nejen o EK.

0 0
možnosti
Foto

Já se obávám, že nový ministr je sice vystudovaný jaderný fyzik, ale dnes už hlavně politik a oportunista, který se nemíní ve stavbách nových jaderných bloků příliš angažovat.

Vladimír Wagner: Česká energetická koncepce v podání nového ministra průmyslu a obchodu - Ekolist.cz

2 1
možnosti

Nelze přece hodnotit designovaného nového ministra a celou snad budoucí vládu, dokud se neujali funkcí a nic nemohli udělat ani pozitivního, ani negativního. Tohle už ráda dělají Babišova média, když mluví o "Fialové drahotě". Spálená země je osvědčená taktika.

0 0
možnosti

Na jádro jednou dojedeme: rizikové bezpečnostně, škodlivé zdravotně a finančně neutáhnutelné.

0 9
možnosti

Zeptal bych se, čím konkrétně, ale kdyby to aktivistka Greenpeace Bošková věděla, byla by zřejmě inteligentnější osobou a napsala by to.

9 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik