Petice a výzva vládě k zajištění bezpečné a cenově dostupné elektřiny

Spolek Realistická energetika a ekologie sepsal petici,v níž návrhem konkrétních kroků vyzývá vládu, aby přijala všechna nezbytná opatření pro zajištění bezpečné, soběstačné a cenově dostupné elektrické energie v České republice. 

My, občané České republiky a v neposlední řadě zaměstnanci tuzemských průmyslových podniků, kteří výrazně přispívají k ekonomické prosperitě této země, se obracíme na vládu a zákonodárce s naléhavou peticí:

Přijměte všechna nezbytná opatření pro zajištění bezpečné, soběstačné a cenově dostupné elektrické energie v České republice. Elektřina je základem sociálně-ekonomického rozvoje země! Jako občané klademe zásadní otázky, které nás vedou k petiční akci: 

  • Proč vláda zásadně nereviduje překotnou dekarbonizační zelenou politiku, přičemž je čím dál více zřejmé, že klimatu měřitelně nepomůže, ekonomiku státu výrazně poškodí, posílí nedemokratické státy a podpoří extremistické nálady ve společnosti?
  • Proč mají spotřebitelé v ČR platit německé vysoké ceny elektřiny, přestože český energetický mix produkuje elektřinu levně a v dostatečných objemech a ostatní země EU jako Francie řešení nacházejí?
  • Proč vláda ČR nevyužije výnosů z velmi drahých a spekulativních emisních povolenek ke snížení drahoty elektřiny v důsledku růstu cen regulovaných složek (formou dotování nákladů na síť a pomoci domácnostem), když to příslušná směrnice EU nevylučuje? Uvědomuje si vláda nová inflační rizika?
  • Proč vláda urychluje v připravovaném klimaticko-energetickém plánu předčasné ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla, zatímco země jako Polsko či dokonce Německo očividně tak nespěchají?
  • Proč vláda nepokračuje v realizaci zřízení státního obchodníka s energií, čímž by se po vzoru Francie zajistila bezpečná a cenově výhodná elektřina pro občany a podniky ČR?   

České domácnosti a tuzemské podniky nemají optimistickou víru v blízkou budoucnost země. Tuzemské HDP se letos meziročně propadne nejméně o 0,4 %. ČR je jedinou členskou zemí EU, která se po covidové pandemii nevrátila k ekonomickému růstu. Oficiálně inflace od posledního čtvrtletí 2019 dodnes znehodnotila přes 33 % mezd, platů, důchodů a úspor. Všichni občané České republiky chápou nezbytnost zastavit nebezpečný kurs zadlužování země, ale nevidí v přijatých opatřeních vlády a parlamentu důslednou politiku – jen docela malé škrty výdajů rozbujelého státu, zato plošné daňové zatížení hlavně všech zaměstnanců. Návrat poplatků za obnovitelné zdroje a zvýšených nákladů na dopravu elektřiny od ledna 2024 hrozí zvýšit ceny regulovaných složek elektřiny od 70 % pro domácnosti až po 200 % pro podniky. To nutně opět zvýší inflaci, jako se stalo v předchozí energetické krizi, pokud podniky nebudou hromadně bankrotovat. Žádáme proto vládu, aby v souladu s legitimními národními zájmy a v naplnění svého ústavního poslání

  1. odvrátila náraz cen elektřiny pro domácnosti a podniky využitím dosavadních výnosů z emisních povolenek;
  2. přehodnotila svůj katastrofický Národní klimaticko-energetický plán slepě sázející na náhradu uhlí nespolehlivými solárními či větrnými zdroji, které musí být zálohovány fosilním plynem;
  3. zahájila ve vedení EU proces akceptace tuzemských uhelných zdrojů, které jsou v horizontu 20 let do zprovoznění nových jaderných elektráren zcela nenahraditelné;
  4. zásadním způsobem přispěla v EU ke zrušení emisních povolenek, které přestaly být nástrojem dekarbonizace a staly se zdrojem obohacení finančních spekulantů po celém světě;   
  5. zrušila systém dotací další výstavby a provozu tzv. obnovitelných, občasných solárních a větrných zdrojů energie, znamenající přesun prostředků od chudších spoluobčanů k bohatějším;
  6. nepřipustila dotační a daňovou podporu zavádění komunitní energetiky a sdílení zdrojů, kdy s tím spojené velké náklady na posílení a řízení sítí musí zaplatit všichni spotřebitelé elektřiny.

Naši vlast po letech stagnace je nutno všestranně zmodernizovat. To je možné jen za souhlasu a všestranné podpory a účasti všech občanů s vládní politikou, přestože přinese tvrdá a nepopulární opatření. My, občané uneseme tvrdou i bolestnou pravdu, nesneseme však přetvářku, politikaření a lži. Jsme přesvědčeni, že splnění požadavků naší petice je předpokladem prosperity České republiky a pro zachování sociálního smíru.

Petici je možné podpořit podpisem na https://www.petice.com/petice_za_energeticky_bezpenou_eskou_republiku

Autor: Milan Smutný | úterý 28.11.2023 15:17 | karma článku: 21,00 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Milan Smutný

Šokují zpověď místopředsedkyně EK V. Jourové o nereálnosti tzv. Zelené dohody EU

Pět let je hlavním tématem politiky EU boj s CO₂. Jeho neutralizace do roku 2050 prý omezí klimatickou změnu. Tvrdé dekarbonizační nástroje ale srážejí ekonomiku EU na kolena. Nový Evropský parlament bude muset reagovat.

25.4.2024 v 14:07 | Karma: 34,23 | Přečteno: 982x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,03 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10102x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22686x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuch ve Vrběticích může Rusko, policie ale případ musela odložit

29. dubna 2024  11:12

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Chalupa
Chalupa

Písečné - Modletice, okres Jindřichův Hradec
3 090 000 Kč

  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,55
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik