Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské volby byly a jsou voláním 2,4 milionu Čechů o pomoc

Mnozí z nás si po volbě P. Pavla prezidentem ČR oddychli. Agresivní kampaň plná obvinění z týmu Andreje Babiše, že penzionovaný generál na Pražském hradě zavede Česko do války a podobné podpásovky, se autorům vymstily.

Kampaň Andreje Babiše spolu s šířením očividných lží vyprovokovala české voliče k historicky nejvyšší účasti v prezidentských volbách. Petr Pavel, který za celou kampaň neztratil svůj příslovečný klid a vyrovnanost, zvítězil „o parník“, když dostal bezmála jeden milion hlasů navíc než bezskrupulózní šéf hnutí ANO. Dostal tak v přímé volbě obrovský mandát, který bude samozřejmě spojen s velkou  odpovědností. Dokonce daleko větší, než jsou prezidentské pravomoci.

I v těchto volbách bylo Česko hluboce názorově rozděleno, o čemž svědčí fakt, že 2,4 milionu svéprávných a naprosto nepřijatelně vysmívaných či haněných českých voličů si přálo v nejvyšší ústavní funkci Andreje Babiše. I když své voliče měl šéf ANO napříč republikou, některé regiony jsou stabilně opoziční současnému i minulému establishmentu. Stačí se podívat na českou mapu Babišových voličů: dominantní jsou bývalé Sudety od Tachovska po Ústí nad Labem a pak také část severní Moravy.

Proč 2,4 milionu Čechů Babiše volilo? Ano, mají strach, ale daleko více než z války ze své ekonomické situace, kdy v důsledku energetické a ekonomické krize už nezvládají své běžné výdaje. Šéf České spořitelny Tomáš Salomon v interview o víkendu potvrdil zprávy analytiků, že už celá polovina českých domácností nemá ani jednu měsíční rezervu ve financích a „jede na hraně“. Podle analýz společnosti Kantar každý čtvrtý Čech (celkem tedy 2,5 milionu) potřebuje pravidelně dávku proti chudobě. Když si Salomonovo sdělení převedeme do výsledků voleb a násobíme počty Babišových voličů dvěma (s dětmi v domácnosti), pak tu hned máme s pěti miliony obyvatel Česka perspektivu chudoby a těžké nejistoty.

Jak známo, někdejší pohraniční Sudety dodnes trpí tím, že jejich původní německé obyvatelstvo bylo rozhodnutím vítězných velmocí v roce 1945 odsunuto. A tyto regiony se stále nezbavily frustrace vykořeněných a nově dobře nezakotvených generací. Například Karlovarský kraj má nejnižší průměrné platy v republice. Po 40letém snažení komunistického režimu do západního a severozápadního pohraničí přinést zaměstnanost je současný neuspokojivý stav tohoto regionu, kdy „neviditelná ruka trhu“ zavřela řadu fabrik, doslova děsivou vizitkou selhání všech demokratických vlád a prezidentů České republiky v minulých 33 letech.

Přitom těmto oblastem by se vedlo ekonomicky ještě daleko hůře, kdyby v česko-německém pohraničí nelepšila situaci práce tisíců českých „pendlerů“, kteří vytvářejí svou prací přidanou hodnotu pro Německo. Domů si nesou mzdu v eurech, která i ve své minimální podobě činí bezmála v přepočtu 50.000 Kč brutto měsíčně spolu s německými vyspělými sociálními výhodami včetně velkých rodinných přídavků na děti.

Do probabišovských regionů zapadá kdysi komunisty preferované „ocelové srdce republiky“ a tvrdé a nebezpečné práce horníků na Ostravsku. Těžký průmysl a uhelné doly se staly ekologickou ideologií odmítanou a dokonce pranýřovanou oblastí ekonomiky s příslušnou frustrací celého regionu. Činnost vládního zmocněnce pro Ústecký a Moravskoslezský kraj toho očividně přinesla málo.  

Voličské hlasy 2,4 milionu Čechů jsou tak současně voláním o pomoc. A to o pomoc v regionech, kde chybí dodnes zaměstnanost v dobře placených pozicích s přidanou hodnotou, infrastruktura kvalitní lékařské péče, dobré školy a pestré kulturní vyžití. Naše malá země, kterou v autě napříč překonáme za pár hodin, si nemůže dovolit zanedbávat jakýkoli z regionů, což už se přiznává jejich označením za „periferní“. A to také v historickém kontextu, kdy skutečná svrchovanost státu nad svým územím se naplňuje co nejkošatějším životem obyvatel, nejen přítomností orgánů státní moci.

Současná politická reprezentace České republiky v čele s prezidentem musí z těchto voleb vyvodit co nejrychlejší závěry a začít se intenzivně věnovat rozvoji popsaných zaostalých regionů. Napříště při očekávání další energetické a hospodářské krize by se totiž dnes neúspěšné demokraticky ve volbách vyjádřené volání Čechů o pomoc mohlo většinově proměnit v nějakou formu vzpoury či ve zvolení politické garnitury, která se svým populismem už nebude chtít nechat demokracií brzdit. Přitom volič takovou volbou neselhává. V historii to bylo, je a bude vždy jen selháním dosud vládnoucích elit, které zapomněly na to, proč byly zvoleny: pro co nejlepší zajišťování legitimních potřeb, vzdělanosti, zdraví a dalších práv a prosperity svého národa a občanů.  

Autor: Milan Smutný | sobota 28.1.2023 21:03 | karma článku: 42,92 | přečteno: 8448x
  • Další články autora

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,03 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10094x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22651x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik