Lepší prezident rozvědčík nebo estébák?

16. 01. 2023 2:47:33
V Česku jsme nezažili hlubokou sebereflexi z minulého husákovského režimu. V r. 1989 se nám líbilo heslo "Nejsme jako oni". Nyní nám však tato vnitřně neobjasněná minulost vyhřezla v podobě ostrého souboje kandidátů na prezidenta.

Když kancléř sjednocení obou německých států Helmut Kohl mírnil rozhořčení německých demokratů nad potřebou vyčistiti Augiášův chléb východoněmeckého marasmu jménem Stasi, neboli zločinné východoněmecké komunistické tajné služby řízené vůči Němcům navždy nedůvěřivými orgány sovětské tajné služby KGB, upozorňoval své spoluobčany na jednu podstatnou věc: na „milost pozdního zrození“ (die Gnade der späten Geburt). Kancléř Kohl tak Němcům připomněl masivní podíl příslušníků svého národa na zlu totality v hrůzné podobě nacismu, která zachvátila Němce jako jeden z nejkulturnějších a nejvzdělanějších národů světa. Té se ale vyhnuli lidi jako Kohl, kteří se narodili po roce 1930. Proto by západní Němci neměli podle Kohla tak přísně soudit své východoněmecké spoluobčany.

V České republice máme v druhém kole přímé volby prezidenta ČR kvintesenci problému sebereflexe naší historie, které jsme se jednoduše řečeno hezky vyhnuli s odkazem na libozvučné heslo z Listopadu 1989 „Nejsme jako oni“. Tudíž nebudeme trestat ani exponenty minulého husákovského režimu – tedy až na výjimku stalinisty Miroslava Štěpána, který si odseděl asi dva roky za zneužití pravomoci veřejného činitele za použití násilí při potlačování demonstrantů v Palachově týdnu v lednu 1989. V celém bývalém sovětském bloku to bylo obdobné a drtivá většina pohlavárů někdejších komunistických režimů ve střední a východní Evropě v klidu zemřela či ještě umře ve vlastní posteli. Konec rumunského diktátora Nicolae Ceaușeska a jeho ženy Eleny dávkou ze samopalů rumunské tajné služby v prosinci 1989 se tomuto scénáři vymyká.

Nyní šéf ANO a expremiér Andrej Babiš po těsné porážce v první kolem českých prezidentských voleb tohoto ducha minulosti znovu oživil tvrzením, že jeho vítězný protivník a ex-generál Petr Pavel byl „komunistickým rozvědčíkem školeným KGB“. Babiš očividně nezná proslulou větu z Goethova Fausta: „Duchů, které jsem vyvolal, se už nezbavím.“ Babiš rozehrál naprosto riskantní hru, při níž nemá v rukou žádné trumfy - kromě bezuzdného blafování a lhaní.

Ex-generál Pavel přiznal, že v letech 1985-1989 byl členem KSČ a školil se v úvodu kariéry na rozvědčíka. Své členství v KSČ označil za chybu. Po revoluci je jeho kariéra profesionálního vojáka bez poskvrny včetně dosažení nejvyšší vojenské funkce v Armádě ČR a posléze druhé nejvyšší funkce v Severoatlantické aliance jako velitel Vojenského výboru NATO. Faktem je, že Petr Pavel nikdy nespolupracoval s komunistickou tajnou bezpečností StB, ani s jí podřízenou vojenskou kontrarozvědkou (VKR) - důkazem je jeho čisté lustrační osvědčení z roku 1992 a také opakovaně získaná nejvyšší bezpečnostní prověrka v ČR, EU i NATO.

Také Andrej Babiš byl od roku 1980 členem KSČ. V roce 1985 byl vyslán jako pracovník zahraničního obchodu Petrimex do Maroka, kde strávil šest let. Už v roce 1980 jej začala StB evidovat jako svého důvěrníka a od roku 1982 jako agenta s krycím jménem „Bureš“. Babiš jakoukoli vědomou spolupráci s StB popírá, ale v roce 2021 objevená karta agenta Bureše dokazuje, že s StB spolupracoval dobrovolně. Podstata soudních sporů, na něž se Babiš rád odvolává, je zcela opačná, než šéf ANO interpretuje a tvrdí, že vše o jeho spolupráci s StB je „lež“. Ústavní soud Slovenské republiky totiž zrušil předchozí rozsudek soudu nižší instance. Označil totiž klíčové svědectví bývalého zaměstnance StB, že si spolupráci s Babišem vymyslel, za nevěrohodné a nepřijatelné. Archivními dokumenty potvrzená spolupráce Babiše jako agenta StB nadále platí.

Dlužno poznamenat, že i v České republice došlo na základě výpovědí bývalých zaměstnanců StB k „očištění“ řady lidí obviňovaných ze spolupráce s StB. Žádný podobný precedens od Ústavního soudu ČR obdobný slovenskému v ČR bohužel nemáme. Komunistický generál Alojz Lorenc (*1939), který v 2. polovině 80. let řídil a komplexně kontroloval protišpionážní, ekonomickou, vojenskou i politickou kontrarozvědnou práci v celé komunistické ČSSR, se musí asi ve své slovenské domovině za břicho popadat nad tím, jak StB, přísně hierarchicky strukturovaná a řízená organizace, která 40 let dokázala zločinnými praktikami a síti desetitisíců špiclů a bojem s „vnitřním nepřítelem“ udržet komunistický režim u moci, byla podle českých soudů zřejmě jen „virtuální existence“.

V roce 1989 registrovala KSČ 1,7 milionu členů a kandidátů na členství, tedy podstatnou část ekonomicky aktivních občanů. Naopak skutečných a tvrdě persekvovaných disidentů mělo 14,5milinové Československo jen kolem dvou tisíc. I to v Češích nutně vzbuzuje pocit špatného svědomí, které s sebou za větší či menší míru kolaborace s husákovským režimem nesou všichni ti, kdo byli před rokem 1989 zletilí a třeba jen chtěli dělat zajímavou práci. Za kompromisem s vlastnictvím „rudé legitimace“ ale zůstává pachuť přinejmenším morálního selhání. Tato hlubší sebereflexe naší české postkomunistické společnosti chybí. Budeme snad čekat, až začnou mít ambice ke klíčovým postům lidi, pro něž bude také platit ona zmíněná Kohlova „milost pozdního zrození“ a kdo si s ohledem na věk nemohl s minulým režimem „zadat“? Co tak sdělujeme dalším generacím?

Nyní nám však tato vnitřně neobjasněná minulost vyhřezla v podobě ostrého souboje dvou prezidentských kandidátů. Mezi všemi zátěžemi z minulosti však přesto tkví nepřekročitelná morální a asi také trestně-právní odpovědnost pro ty, kdo vědomou a doloženou spoluprací s StB překročil hranici, za níž je fízlování, udavačství spoluobčanů a hluboká morální deprivace.

Žádný post a funkce, dokonce ta nejvyšší státní, pro toto neodpustitelné selhání nemůže být vykoupením, ani vnitřním, natož před občany celého národa. I když tato motivace je pochopitelná už z tohoto důvodu, že dle zákonné úpravy z loňského roku musí mít napříště čisté lustrační osvědčení i premiér a všichni členové vlády a jejich náměstci.

Lustraci tak teď už nemusí mít jen prezident republiky. Chceme mít v této nejvyšší ústavní funkci v dalším období člověka, který nemá šanci mít nejen osvědčení o čisté lustraci, ale má i průkazně velmi pokřivený morální profil?

Autor: Milan Smutný | pondělí 16.1.2023 2:47 | karma článku: 19.06 | přečteno: 856x

Další články blogera

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 45.27 | Přečteno: 9929 | Diskuse

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma článku: 46.91 | Přečteno: 22274 | Diskuse

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma článku: 34.56 | Přečteno: 826 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 200 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 37.80 Průměrná čtenost 2401

Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...