Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak napálit premiéra České republiky

V pondělí zavítal předseda vlády České republiky Petr Fiala do obce Kněžice na Nymbursku. Ta sama sebe označuje za „první energeticky soběstačnou obec“ v ČR. Premiér dokonale sedl na lep úspěšnému píár a marketingu této obce.  

V pondělí po prvním máji zavítal předseda vlády České republiky Petr Fiala do obce Kněžice na Nymbursku. Ta sama sebe označuje za „první energeticky soběstačnou obec“ v ČR. Když pominu zcela plochou zprávu na  internetu, premiér, jehož poradci nechali očividně ve štychu, dokonale sedl na lep úspěšnému „zelenému“ píár a marketingu této vesničky. Premiér po návštěvě na Twitteru napsal: „Kněžice jsou první obec v ČR, která je energeticky nezávislá a vyrábí si pomocí bioplynové stanice sama teplo a elektřinu. V dnešní době můžou Kněžice sloužit jako inspirace pro další obce.“

Pracovat s informačními zdroji a analyzovat skutečná fakta a pravdu o to více je zcela zásadní. Snad nejen pro autora tohoto blogu znamená pojem energetická soběstačnost, že si všechnu energii vyrobím sám, za své a nepotřebuji napojení na energetickou síť. Jsou Kněžice skutečně tzv. ostrovním systémem? Samozřejmě ne, takový příklad nemáme a mít nebudeme v celé republice. Stačí se podívat na web obce Kněžice a najít si fakta.
Jaká je podstata projektu Obce Kněžice, která na čerpání dotací má svůj expertní tým a která úspěšně píárově a marketingově vlastně klame veřejnost o své údajné soběstačnosti? Díky dotačně vybudované bioplynové stanici zásobuje hlavně teplem 149 domů, pokryjí asi 95 % spotřeby tepla v obci. Tamní domácnosti a podniky nadále odebírají elektřinu od místně příslušné distribuční společnosti ČEZ Distribuce. Projekt stál 138 milionů, 95 milionů z toho činí nevratná státní dotace.  
Když projekt přepočteme na 500 obyvatel obce, každý včetně nemluvňat a seniorů získal na dodávku energie vlastně dotaci 200.000 Kč, zbytek projektu musí zaplatit obec z úvěru, který se jí teď s inflací zřejmě prodraží, případně prodlouží z původně plánového termínu splácení 15 let. Kdyby kterákoli čtyřčlenná rodina v Česku dostala celkem dotaci 800.000 Kč, v dobře zatepleném domě by ji to na zaplacení faktur za energie stačilo i na 20 let. Naše eurounijní i národní existence je nyní závislá na systému dotací jako narkoman na heroinu a ještě to nazýváme léčbou. Jak může někdo sám sebe označit za soběstačného, když se na systém zlevnění nákladů bohatě složili ostatní občané ČR?

Stejně jako další projekty obnovitelných zdrojů (OZE), v případě obce Kněžice produkce energie z biomasy pomáhá snižovat účty za cenu energie. To vypadá dobře. Problémem je, že vždy, kdy tyto zdroje nefungují, všichni napojení spotřebitelé se ihned připojí ke stabilní síti, kterou v ČR tvoří z 80 % produkce z jádra a uhelných elektráren. Tyto elektrárny jsou násilně utlumovány, když OZE v závislosti na počasí fungují. To nesmírně zatěžuje turbínové zdroje a zásadně zhoršuje ekonomiku elektráren. Je jedno, jak velkou část energie si obec vyrobí sama: nejdražší je ta energie, kterou nemáte. V krizové kalkulaci se uvažuje o ceně nedodané kWh ve výši 100 Kč. Proto v ČR nemáme žádný velký ostrovní soběstačný energetický systém, podobné platí pro úvahy širší komunitní energetiky a decentralizace. I pro energetiku platí, že systém Baťa byl u nás i ve světě výkonnější, úspěšnější a nakonec pro spotřebitele produktově levnější než individuální ševci rozptýlení po celé zemi.

Sporná je i sama podstata řešení, což se týká i úvah o využití biomasy obecně. Je-li smyslem všech propagovaných opatření snížení emisí, je nutno se ptát, kolik nafty spotřebuje v Kněžicích produkce biomasy, doprava i zpětné uložení bioodpadů na pole? Lze se obávat, že stejně jako u biopaliv 1. generace, jejichž podporu vládní koalice zastavuje, je přínos pro životní prostředí negativní. Má být ještě větší část českých polí osázena energetickými plodinami, když nejsme potravinově soběstační?

Je tedy projekt Kněžice skutečně inspirativní pro celou ČR, jak napsal premiér? Jen kdybychom extrapolovali obdobnou podporu pro všech 10 milionů obyvatel ČR, potřebovali bychom dotaci 2 biliony korun. Všechny obdobné projekty OZE jsou v poměru investic vůči instalovanému navíc přerušovanému a na počasí závislém výkonu daleko dražší než plánovaný nový jaderný 1200MW  blok v Dukovanech s životností 80 let, tedy 4 až 5 x delší než OZE. V systému biomasy, fotovoltaiky a dalších dotovaných OZE, které nejsou z povahy své nestabilní přerušované činnosti schopny stabilně zásobovat 24 hodin / 365 dní v roce nejen průmysl, ale ani domácnosti, jde vlastně o parazitování na systému stabilní energetiky. Tento systém je o to pokrytečtější, že funguje na dotace, tedy na peníze odebrané z kapes ostatních spoluobčanů.

Uveďme obrazný příklad. Na okrese Nymburk si můžete v létě samosběrem jahod opatřit pěknou úrodu bratru za 35 korun kilo. Všichni u nás chápou, že v zimě, kde se jahody na náš trh dopravují i ze zámoří, stojí v obchodě i čtyřikrát tolik. V hlavách českých spotřebitelů se ale vzbuzuje představa, že v případě elektrické energie má její náročná výroba ze stabilních zdrojů v zimním období být stejně  drahá jako z dotovaných OZE, v Česku převážně solárních a v létě. Všechny energetické zdroje je třeba hodnotit podle toho, jak jsou schopny pokrýt spotřebu hlavně v nejnáročnějších klimatických podmínkách roku, u nás od října do dubna. Jak ukazuje příklad Německa s jeho obří kapacitou OZE (140 GW), OZE zdroje si už 22 let v SRN na sebe nedokáží vydělat a Německo plánuje jejich dotační podporu nejméně do roku 2040.

Neměl by si i český politik, ekonom a národohospodář, zvláště z řad konzervativní ODS uvědomit, že když tzv.  obnovitelné zdroje na sebe celá desetiletí nejsou schopna vydělat, tak že nejsou životaschopná? Po známé fotovoltaické kauze se špatně nastavenou podporou výkupních cen, kterou veřejnost nazývá jako největší tunel na veřejné finance od Listopadu 1989 a která stát i daňové poplatníky v letech 2010 do roku 2030 přijde na 800 miliard korun, se nyní ve vedení ODS hovoří o nutnosti „rehabilitace“ fotovoltaiky. Připomeňme si, že od roku 2011 do současnosti žádné velké solární elektrárny nevznikly. Proč, když stoupenci OZE a zelení progresivisté tvrdí, že je to nejlevnější druh energie? No protože nebyly k dispozici dotace. Nejsou dotace nikoli prostředkem, ale cílem podnikání lidí, kteří jsou napojeni na dotační veřejné penězovody a ve své agresívní lobby využívají současné klimatické hysterie?

Připomeňme si zprávu ČTK rovněž z 2. května, že společnost ČEZ loni snížila výrobu z uhlí o 8,5 %. Dle své strategie z 20.5. 2021 -  realizované bez ohledu na zásadně změněnou situaci po ruské agresi na Ukrajině - si plánuje totiž zlepšit „zelený rating“, dále utlumovat emisní uhelné zdroje a postavit do roku 2025 ve FVE s pomocí dotací kapacitu 1,5 GW a do roku 2030 dalších 4,5 GW. Výsledek zhodnotila analýza společnosti ČEPS z 15. února 2022, když v ní varovala, že už v roce 2025 bude v soustavě stabilních zdrojů chybět kapacita 10 % pro výrobu elektřiny, kterou bude nutno importovat. Je zásadní otázka, odkud vůbec a za kolik? Loni jsme ještě 12 % z hrubé výroby elektřiny z ČR exportovali, za 3 roky hrozí zmizet 22 % stabilní výrobní kapacity. Co na to vláda? 

V současnosti si ekonomicky zajištění občané ČR pořizují solární zdroje i bez dotací, které jsou vlastně dodatečným ziskem instalačních firem. Na základě růstu cen energie si občané spočítali, že se jim to i tak vyplatí. Dotace by měly být odstraněny i z jednoho podstatného důvodu: Úspory soukromníků ve spotřebě energie, tedy hlavně v podobě silové elektřiny, ovšem znamenají, že ušetřené fixní náklady z regulovaných složek ceny elektřiny (např. poplatek za distribuci, poplatek za podporu OZE, poplatek za správu sítě, ekologická daň) se posléze musí rozpočítat na ostatní odběratele, zvláště na ty, kdo nemají šanci na takové technologické úspory. Navíc z uspořené elektřiny neodvede spotřebitel významné prostředky na DPH. Podpora solárů tak prohlubuje sociální nerovnost u nás. 

Připomeňme také, že instalační firmy poskytují 4-6měsíční čekací lhůtu na soukromé instalace malých FVE, takže plán koaliční vlády postavit do roku 2024 na střechách 100.000 solárních zdrojů naráží na malou kapacitu expertů, nedostatek panelů převážně z Číny a dalších prvků, zejména měničů a také naráží na stále rostoucí cenu potřebných surovin a materiálů na OZE, z nichž 85 % kontroluje diktátorská Čína.
I pro Česko hrozí ze zaslepené a prolobbované sázky na OZE riziko zopakování omylů německé zelené tranzice. zde mají dvě paralelní energetiky, jedna z OZE a druhá ze stabilních emisních zdrojů (navíc již brzy bez jádra). Obě musí fungovat jen díky dotacím. Výsledkem je téměř nejdražší elektřina na světě v Německu, která přes burzu v Lipsku devastuje i cenu elektřiny pro ČR. Přitom je třeba si uvědomit, že investiční dotace nebudou provozovatelům FVE stačit, aby zvládli splácet úvěry. Podobně jako v Německu hrozí i u nás vzniknout obří nadprodukce elektřiny v určité omezené části roku, takže ceny elektřiny z FVE klesnou až do záporu kvůli vzájemné kanibalizaci. Pak by logicky vznikl také v ČR velký politický tlak na zavedení provozních dotací pro FVE, což by nejen dále zdražilo tyto zdroje, ale mělo by o zásadní negativní ohlas u voličů, nemluvě o zoufalém stavu státního rozpočtu.

ODS jako vůdčí strana vládní koalice musí zabránit tomu, aby se její značka znovu ocitla v centru velmi tvrdého úsilí lobbistů s podporou indoktrinovaných médií za získání miliardových dotací na projekty OZE, které nejenže nezlepší, ale ve skutečnosti zhorší energetickou stabilitu ČR. Už proto, že náhradou za zemní plyn potřebuje Česká republika vyrábět daleko více elektřiny, jež ji dodají jen stabilní zdroje. To jsou v českých podmínkách nově budované reaktory a do doby jejich spuštění reálně jen elektřina z domácího uhlí. A český premiér by měl mít po ruce gramotného energetického poradce, který by pomohl napříště zabránit tomu, aby podobně jako minulé pondělí v Kněžicích sedl zase na lep zelené dotační lobby.    

Autor: Milan Smutný | úterý 3.5.2022 15:53 | karma článku: 45,06 | přečteno: 7798x
  • Další články autora

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 28,83 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,43 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10086x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22620x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma: 35,94 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nové reaktory by měli postavit Jihokorejci, Francouzi své projekty časově nezvládají

Veřejná debata o výstavbě nových jaderných reaktorů jako podmínky další prosperity ČR nabývá s blízkým výsledkem na síle. S ohledem na reference bude jihokorejská KHNP nepochybně lepší volbou než francouzská EdF.

29.2.2024 v 14:58 | Karma: 25,57 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Vedení EU doporučuje a prosazuje zelenou chudobu obyvatelstva členských zemí

U předáků EU i vlád členských zemí nastoupila po opojení ze zelené tranzice kocovina. Zelený ráj je v nedohlednu, obří náklady dekarbonizace devastují rozpočty států a peněženky voličů. Rozjetá mašina ideologie Green Deal skřípe.

11.2.2024 v 15:32 | Karma: 25,49 | Přečteno: 428x | Diskuse

Milan Smutný

Německu hrozí změnit se z „motoru EU v muzeum prosperity“

I když v německých mainstreamových médiích nadále převládá podpora zelené tranzice Německa pod proslulým názvem Energiewende, v zemi roste nevole nad obrovskými náklady na dekarbonizaci, které politici před voliči skrývali.

30.1.2024 v 17:02 | Karma: 38,93 | Přečteno: 1941x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Pachuť z oslavných tirád na německé občasné zdroje energie

Média široce komunikovala zprávu o tom, jak v r. 2023 Německo vyrobilo už 55 % elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Výsledek deklasuje pokles ekonomiky, drahá energie a závislost na emisních zdrojích a dovozu elektřiny.

5.1.2024 v 16:45 | Karma: 37,39 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Přijetí eura za vládu ČR a další státní instituce jejich domácí úkoly neudělá

Novoroční projev prezidenta oprášil léta zanedbané téma přijetí společné měny euro v ČR. Strhla se politická i mediální mela. Je to naprosto zástupný problém místo řešení daleko naléhavějších otázek ekonomiky a společnosti.

4.1.2024 v 20:03 | Karma: 33,91 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

S koncem německých dotací e-aut se smráká i nad konceptem násilné elektromobility v EU

Německo, vůdčí země přechodu na světlé zelené zítřky, narazila. Došly dotační peníze. S tím současně nastává soumrak násilně prosazované elektromobily v celé Evropské unii.

20.12.2023 v 14:56 | Karma: 34,52 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

COP28 v Dubaji: cirkus jalových proklamací, falešné morálky a pokrytectví

28. pokračování konference OSN o klimatu v Dubaji končí. Delegáti z 200 států jedou domů. Poprvé v historii konferencí COP se v závěrečném dokumentu hovoří o nutnosti konce fosilních paliv. Jejich spotřeba však ve světě roste.

14.12.2023 v 20:27 | Karma: 34,72 | Přečteno: 847x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Petice a výzva vládě k zajištění bezpečné a cenově dostupné elektřiny

Spolek Realistická energetika a ekologie sepsal petici,v níž návrhem konkrétních kroků vyzývá vládu, aby přijala všechna nezbytná opatření pro zajištění bezpečné, soběstačné a cenově dostupné elektrické energie v České republice.

28.11.2023 v 15:17 | Karma: 21,00 | Přečteno: 376x | Diskuse

Milan Smutný

Prestižní studie USA: LNG je pro planetu emisně mnohem horší než spalování uhlí

Mezi experty na energetiku vybuchla atomovka. Přední vědec z Cornellovy univerzity v USA v analýze konstatoval, že LNG je pro planetu kvůli úniku metanu emisně mnohem horší než spalování uhlí. EU včetně Česka přitom na LNG sází.

14.11.2023 v 20:06 | Karma: 44,14 | Přečteno: 7136x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Německo v dotacích energie sabotuje Green Deal, Česko své podniky chránit nemíní

Německá vláda zadotovala na příští roky všechny své výrobní podniky poklesem spotřební daně z elektřiny téměř na nulu. Green Deal tak sabotuje. Vláda ČR tuzemské firmy bez podpory vystaví zničující konkurenci a Green Deal plní.

11.11.2023 v 2:24 | Karma: 35,21 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Fialův nákup potravin v Německu dokládá naprostou bezradnost koaliční vlády

Všechna média si všimla zprávy, kterou premiér Fiala rozšířil na sociálních sítích, když sám po nákupu v Bavorsku a Česku zjistil, že tytéž potraviny jsou v Německu levnější. Analýza jejich kvality by byla pro Česko ještě horší.

8.11.2023 v 8:00 | Karma: 45,15 | Přečteno: 6709x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Proč v Česku nemůže vzniknout gigafactory na výrobu baterií elektroaut

Koncern VW dnes oznámil – a česká vláda potvrdila – že nemá zájem postavit u Plzně novou továrna na baterie pro elektrická auta. Prudce klesající zájem o elektromobily a drahota elektřiny v Česku to znemožňují.

1.11.2023 v 23:30 | Karma: 41,87 | Přečteno: 3320x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Dle tarifů ERÚ zdraží elektřina o desítky procent a vláda tedy lže, že nikoli

Kolem „návrhu“ regulovaných cen elektřiny od Energetického regulačního úřadu nastal dle očekávání obrovský rozruch. Vyplývá z něj významný růst cen elektřiny, v D02d o 28 %. Vláda to hned v rozporu s fakty popřela.

1.11.2023 v 18:08 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Kapacita baterii elektroauta nepatří až tak zcela majiteli vozu

Kvůli vypínání stabilních zdrojů elektřiny politikou dekarbonizace se rýsuje brzký deficit elektřiny v síti zemí EU. S pomocí baterií elektroaut se má tento deficit významně zmenšit. Ovšem na úkor mobility majitelů elektromobilů.

19.10.2023 v 19:25 | Karma: 32,03 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Ministři Fialovy vlády se bojí občanům říkat pravdu i o drahé elektřině

S pohledem na zadlužení ČR musely dosud dotované položky cen elektřiny přejít na občany a podniky. Nedůstojným lavírováním kolem faktu, že nakonec vše zaplatí spotřebitelé, vláda doložila, že nechce občanům říkat pravdu.

26.9.2023 v 9:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik