Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin nasadil německé Energiewende smrtící oprátku

Faktická okupace jihovýchodní části Ukrajiny Ruskem, neboli „mírová pomoc“ loutkovým separatistickým regionům přivezená dle tradiční ruské formy na „spřátelených tancích“, znamená také dramatické změny v energetické politice EU. 

Ruský vůdce si Vladimir Putin počkal jediný den po skončení mírového svátku v podobě olympijských her, aby vyslal své regulérní armádní jednotky na území Ukrajiny. Ustavení separatistických regionů (zde v Donbasu) vyzbrojených ruskými zbraněmi a vojáky je tradiční nástroj Moskvy, když se někdo z bezprostředně sousedních zemí opováží vydat se na cestu skutečné nezávislosti, neřkuli kdyby tato republika měla ambice ve strachu z opakovaného zdrcujícího objetí ruského medvěda se stát členem Severoatlantické aliance. Stejnou tragédii si zažila Gruzie, trpké zkušenosti mají Arménie a Moldavsko.

Ruský vůdce Vladimír Putin se snaží čelit stále větší nespokojenosti obyvatel Ruska s jejich hospodářskou zaostalostí a chudobou velké části populace a následnou emigrací na jedné a korupcí a fízlováním na straně druhé včetně brutálního potlačování jakékoli politické opozice. Aby tuto nespokojenost otupil, Putin vsadil na rétoriku „obnovy slávy SSSR“, včetně ukazování svalů s pomocí rozsáhlého zbrojení. To však odčerpává zásadní zdroje země, jehož vedení stále nebylo schopno nastoupit cestu restrukturalizace a vyváření přidané hodnoty v podobě atraktivních výrobků exportovatelných do celého světa. S výjimkou zbraní a kosmické techniky. Za 20letí vlády Vladimíra Putina se jen velmi málo změnilo na tom, že většinu příjmů státního rozpočtu tvoří vývoz jinak nezhodnocených surovin, hlavně ropy a zemního plynu.

Ovšem Západ, který se již zásadně postavil proti okupaci ukrajinského Krymu v roce 2014, nyní vyjadřuje svornou jednotu a odhodlání, že okupaci separatistických regionů na jihovýchodě Ukrajiny jako flagrantní porušení zásad mezinárodního práva tvrdě potrestá politickou a hospodářskou izolaci Ruska. A to navzdory faktu, že to bude znamenat problémy i pro Evropskou unii. Ta byla totiž např. v zásobování zemním plynem dosud závislá z 40 % právě na dodávkách této komodity z Ruska. Německo, závislé na ruských energetických surovinách z 60 %, přitom bylo v minulých týdnech krize vyvolané možnou ruskou agresí velmi opatrné a svého významného hospodářského partnera Rusko zjevně nechtělo dráždit. Zatímco jiné země NATO na Ukrajinu poslaly zbraně, munici i vojenské poradce, Berlín poslal na Ukrajinu vojenské přilby…

Německý kancléř Olaf Scholz ale dnes oznámil, že s ohledem na ruskou agresi Německo dává k ledu projekt rusko-německého plynovodu po dně Baltského moře Nord Stream 2. Reakce špičkového ruského politika Dmitrije Medveděva byla až překvapivě upřímná, když vyhrožoval, že Rusko může cenu zemního plynu pro EU zdvojnásobit na 2.000 eur za 1000 m3 (to je cca 20 eur za MWh). Připomeňme, že před dvěma lety činila spotová cena ruského plynu v EU kolem 5 eur za MWh. Nicméně z Medveděvových slov je také patrná zásadní nervozita, že by sankčním odmítáním ruského zemního plynu ztratila Moskva výrazný zdroj pro plnění státní pokladny.

Dnešní situace dokonale dokládá, že Rusko vždy považovalo vývoz energetických komodit za vhodný politický nástroj svých geopolitických zájmů. Současná krize kolem Ukrajiny by měla všechny odpovědné politiky v EU přimět k zamyšlení, že ve své snaze o dekarbonizaci energetiky je sázka na ruský zemní plyn nanejvýš riskantní. A také věcně nesmyslná, když s ohledem na celý životní cyklus je plyn stejně emisní jako uhlí. Německo ale dvě desetiletí v zájmu zelené tranzice realizuje politiku budování tzv. občasných zdrojů energie (OZE) hlavně v podobě bohatě dotovaných solárních a větrných elektráren. Z podstaty jejich nestabilní a přerušované produkce elektřiny v závislosti na povětrnostních podmínkách musí OZE 100% zálohovat „rezervní“ stabilní zdroje, dosud v SRN uhelné, poslední tři jaderné elektrárny a zejména pak závěrné paroplynové elektrárny.

Německá vláda se ovšem před 11 lety usnesla, že vystoupí z jaderné energetiky a poslední kapacitu 4 GW z jádra je odhodlána zavřít k 31. 12. 2022. Němci měli dosud plán, že přerušovanou činnost OZE a utlumování uhelných zdrojů a odstavení jádra bude ve stále větší míře nahrazovat výroba elektřiny ze zemního plynu. S tímto cílem byl také postaven plynovod Nord Stream 2, který měl zdvojnásobit dosud stávajícího kapacitu prvního baltského plynovodu Nord Stream 1 na 110 miliard m3 plynu ročně. Díky těmto dodávkám chtěli Němci v nových paroplynových elektrárnách (PPE) vybudovat výkon 47 GW. Pro srovnání: to je jako 53 velkých elektráren typu ČEZ Počerady (880 MW). Moskva za tuto zřejmě nechtěnou popravu projektu Nord Stream 2 a možná obecně zřeknutí se většiny dosavadních dodávek ruského zemního plynu do EU samozřejmě sama tvrdě zaplatí. To, že by se Rusko z ukrajinských území zase vojensky stáhlo a projekt Nord Stream 2 by tak měl šanci na obnovení, by asi muselo doprovodit zásadní mocenská změna v Kremlu. Po změně příslušných zákonů by Vladimír Putin chtěl vládnout Rusku až do roku 2036.

Německo moc variant pro další vývoj zelené tranzice postavené na překotném budování OZE (nyní už 137 GWe) nemá. Jako záložní zdroje s kapacitními platbami bude muset ještě několik desetiletí používat uhelné elektrárny. Protože za odstavení těch modernějších uhelných elektráren se soukromí majitelé nechali bohatě odškodnit, energetickou bilanci zachraňují ty nejstarší uhelné elektrárny se všemi riziky z toho vyplývajícími. Navíc se jejich technický stav poškozuje neustálým utlumováním ve prospěch zrovna fungujících OZE a rychlým nabíháním do plného výkonu, když nesvítí slunce a nefouká vítr.

Pokud ještě v Německu existují racionální politici, měli by si uvědomit, že jejich naplánovaná transformace německé energetiky postavená na závislosti na ruském zemním plynu se nyní doslova zhroutila. Putin tak chtě nechtě nasunul smrtící oprátku německé Energiewende. Aby si ji mohlo Německo zase z krku sundat, bude to chtít odvahu politiků v Berlíně se vrátit k využívání jaderné energie.

To by mělo také posílit odhodlání vlády ČR postavit dekarbonizační proces v Česku na flotile nových jaderných zdrojů a pokračování produkce z uhlí do jeho náhrady jádrem. Jakýkoli uvažovaný mezičlánek v podobě nových plynových zdrojů uvažovaných ve spojení s ruským zemním plynem nejnovější ruská agrese odsoudila do říše snů.

Autor: Milan Smutný | úterý 22.2.2022 20:17 | karma článku: 31,72 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,03 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10094x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22651x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik