Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde asi soudruzi z NDR udělali chybu?

Stará moudrost praví: nejlevnější a celkově nejlepší je poučit se z chyb druhých. A jeden velmi podstatný příklad máme pár kilometrů v sousedství Česka, v Německu. A to páchá jednu chybu za druhou ve 22 let trvající Energiewende.

První velká legislativa Energiewende byla schválena v Německu už v roce 2000 za vlády sociálních demokratů (SPD) a Zelených. Jeho úspěšným středobodem byly štědré dotace každému, kdo instaloval přerušované obnovitelné zdroje energie (OZE), i když ceny elektřiny kvůli tomu rostly. Tato rudozelená vláda chtěla také skoncovat s jádrem, ale byla nahrazena v roce 2005 kancléřkou Angelou Merkelovou. Její CDU podporující jadernou energetiku ale po havárii ve Fukušimě v roce 2011 obrátilo podporu v odmítnutí. Vzděláním fyzička Merkelová se nepochybně chopila společenského konsensu a rozhodla se v čele vlády všechny jaderné elektrárny do konce roku 2022 zavřít. To se také důsledně děje a dnes už jsou funkční jen tři z původních 17 jaderných elektráren.    

Existují široké debaty o tom, proč právě Němci se stali vůdčím národem v prosazování zelené ideologie a odstraňování emisních technologií ve prospěch tzv. obnovitelných zdrojů energie. Německý list Handelsblatt už před několika lety napsal, že díky slibovanému úspěchu při boji s globálním oteplováním „Němci…by pak konečně pocítili, že se vymanili z pověsti ničitelů světa ve 20. století v zachránce světa v 21. století.“ Rytíř Don Quijote de la Mancha ze slavného románu, který v roce 1605 napsal Miguel de Cervantes, by se dnes na projížďce na svém koni Německem asi doslova umlátil svým kopím v boji s obry, za něž pokládal španělské větrné mlýny. Na německé souši takoví až 160metroví obři, větrné elektrárny, jsou takřka všude k vidění, protože jich po celé zemi je kolem 25 tisíc s kapacitou 56 GW, přičemž další větrní obři s kapacitou 8 GW noří své sedm metrů tlusté betonové sloupy do dna moře na severním pobřeží. Spolu s loni nově instalovanou kapacitou převážně v solárních elektrárnách už mělo Německo na konci roku 2021 v OZE celkovou kapacitu 137 GW, což je více, než má kapacita německých konvenčních zdrojů.

To, co často lobbisté za větrnou a sluneční energii vždy a všude rádi zdůrazňují, tedy instalovanou, jmenovitou kapacitu, má ještě daleko ke skutečně odvedené práci. Podle předběžných údajů německého ekologického think tanku Agora Energiewende totiž loni meziročně poklesl podíl výroby elektřiny z OZE v energetickém mixu Německa o 4 body na 41 %. A to Němci v roce 2021 zvýšili kapacitu OZE o 6700 MW hlavně v FVE (pro srovnání: v ČR loni přibylo ve FVE 62 MW). Meteorologické podmínky byly méně příznivé pro výrobu z větrných a slunečních elektráren. Rostoucí ceny plynu zejména ve druhém pololetí pak způsobily, že vyrobená kilowatthodina z uhelných elektráren byla lacinější než z plynových, a to i přes výrazný nárůst cen emisních povolenek. Proto loni v Německu meziročně vzrostla výroba z uhelných elektráren oproti roku 2020 o 25 %. Rostoucí počet OZE vede ke kanibalizaci produkce a k nízkým cenám elektřiny v době všeobecného přebytku, kdy mizernou ekonomiku OZE musí dofinancovat spotřebitelé v podobě stále rostoucích cen elektřiny a dotací ze svých daní. 

Německé emise CO2 v minulém roce vzrostly o přibližně 33 milionů na 772 milionů tun, tedy o 4,5 procenta meziročně. Němci tak nesplnili ani klimatický cíl platný k roku 2020, v ohrožení je i naplnění ambiciózních plánů k roku 2030. Podle výpočtů enviromentálního portálu USA by příští rok podíl německé výroby elektřiny pocházející z fosilních paliv mohl činit až 44 procent ve srovnání s 39 procenty v roce 2021 a 37 procenty v roce 2020. Se svým profilem výroby elektřiny v letech 2021 a 2022 by Německo nedosáhlo svých cílů mj. proto, že na Silvestra 2021 odstavili tři funkční jaderné elektrárny s výkonem cca 4 GW. A ty musí nahrazovat emisní zdroje. Německo tak produkuje díky násobně větší spotřebě elektřiny daleko více emisí než bezmála čistě uhelná energetika Polska a 10krát více než Francie se svými 70% podílem jádra na energetickém mixu. Nicméně i v programové prohlášení nové vlády SPD, FDP a Zelených se prohlašuje, že v „ideálním případě“ bude v roce 2030 Německo čerpat 80 procent energie z obnovitelných zdrojů (OZE).  

Evropská komise se pokouší protlačit co nejvyšší podíl OZE v energetickém mixu členských zemí, což je v rozporu s principy subsidiarity a národní svrchovanosti a s předchozím ujišťováním, že energetický mix si může každý členská země určit sama. Jak jinak lze hodnotit miliardový tok dotací a úvěrů, jejichž využití je striktně omezeno na budování OZE. Přece společným vyhlášením cílem je dekarbonizace, k jejímuž cíli si mají národní státy dle svých specifických podmínek zvolit nejvhodnější nástroje, jako je v případě ČR jedině budování nových jaderných kapacit. Ale Německo jako nejsilnější stoupenec zelené ideologie ukazuje v praxi, že budování stále nových dotovaných zdrojů z větrné a sluneční energie má být cílem i receptem na problémy energetiky, emise sem, emise tam. Šokující ceny elektřiny v Německu i dalších zemích EU jsou pak přímou příčinou takové politiky. Jak v minulých dnech přiznala Isabela Schnabelová, představitelka Německa v exekutivní radě Evropské centrální banky (ECB), prudký nárůst cen energií je hlavním faktorem zvyšující se inflace a není to jenom jev dočasný a krátkodobý, ale nejméně střednědobý.

Při takových velmi neuspokojivých výsledcích německé Energiewende autora maně napadla populární hláška z českého filmu Pelíšky „Kde soudruzi z NDR udělali chybu?“ Tady ovšem nejde o rozpuštěné plastové lžičky z bývalé NDR v horké kávě, ale o osud nejen německé, ale i evropské energetické politiky a s ní ekonomik a životní úrovně 450 milionů lidí v EU. Vůdčí role Německa v této prudké zelené změně s jejími dopady na raketově rostoucí ceny energie a závislost na ruském zemním plynu vyvolává leckde v EU značnou nervozitu. Polský prezident, jehož země v energetice takřka plně závisí na uhlí, mluví o celkovém nátlaku Německa, které chce i přes zelenou vlnu vytvořit „čtvrtou říši“. Reminiscence na válečné utrpení Polska zaviněné nacistickou „třetí říší“ je tvrdé, ale právě proto účinné varování před násilným politicko-dotačním prosazováním ideologie, která opět slibuje nějaké „světlé“, tentokrát „zelené zítřky“. A realističtí politici v členských zemích EU dobře chápou, že nejraději se volič rozhoduje podle stavu své peněženky. 

Autor: Milan Smutný | pondělí 17.1.2022 7:00 | karma článku: 34,57 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,03 | Přečteno: 724x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma: 36,44 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO2 z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma: 45,30 | Přečteno: 10096x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma: 46,92 | Přečteno: 22660x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik