Truchlivá vizitka české národohospodářské impotence v energetice

7. 12. 2021 19:45:39
Když se podíváme na perspektivy české energetiky na pozadí politiky Green Deal s cílem uhlíkové neutrality celé Evropské unie, je to neradostný výhled. Žijeme z toho, co se postavilo za komunismu.

Když se podíváme na perspektivy české energetiky na pozadí politiky Green Deal s cílem uhlíkové neutrality celé Evropské unie, je to neradostný výhled. Proč? Poslední velkou oslavou české energetiky bylo spuštění Jaderné elektrárny Temelín v roce 2002, jejíž stavbu zahájilo komunistická ČSSR v roce 1987 (mj. pod vlivem těžké energetické krize v mrazivém lednu 1979). Poté se vlastně žádné velké energetické zdroje v České republice už nepostavily.

Nadkritický uhelný blok v Ledvicích je jen náhrada zastaralého zdroje a paroplynová elektrárna v Počeradech dlouhodobě stojí kvůli ekonomické nevýhodnosti. V druhé polovině 90. let ze soukromých investic byla v privátních teplárnách a elektrárnách instalována kapacita 1000 MW. Výstavbu nové jaderné elektrárny doporučila v roce 2008 tzv. Pačesova komise a tendr na dostavbu původně plánovaných bloků č. 3 a 4 JE Temelín byl tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem zrušen v roce 2014 kvůli odmítnutí vlády dát společnosti ČEZ garanci výkupních cen z nových zdrojů.

Sice jsou snad všechny současné politické strany v parlamentu pro stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech (když už příslušný zákon vyřadil z účasti na možném tendru Rusko a Čínu), ale k vyhlášenému skutečného tendru je ještě daleko, nemluvě o vyřízení všech povolení na národní i unijní úrovni. Čas ovšem kvapí a původně se plánovalo, že by nový blok měl být spuštěn někdy v roce 2036. A protože v roce 2035 vyprší 50letá životnost dvou nejstarších 500MW bloků Dukovan (které zdaleka nemají jistou možnost prodloužení o dalších 10 let), i potenciálně nový blok by byl jen náhradou za dva odstavené menší reaktory. V roce 2037 skončí životnost dvou zbývajících menších dukovanských bloků, přičemž zatím o nutnosti souběžné stavby dvou nových velkých bloků v Dukovanech se oficiálně nehovoří. S ohledem na přijatá opatření mají Dukovany díky kapacitě chladicí vody možnost instalovat v jádru dohromady až 3200 MW. O tom, že by se měl co nejdříve postavit kdysi plánovaný 3. a 4. blok Temelína, se zatím seriózně nediskutuje.

To, co v politice Green Deal a její realizace v podobě konkrétních projektů shrnutých ve Fit for 55, nás nejvíce zarazí, je zcela brutální likvidace stabilních uhelných zdrojů všude po Evropě. Ale vedle Polska a Bulharska je na energetickém uhlí nejvíce závislá Česká republika a její průmysl s nejvyšším podílem na tvorbě HDP v celé Unii. Z původního projektu odmítnutého politiky USA si princip emisních povolenek převzala Evropská unie. Cena původních 5 eur za 1 tunu vypouštěného CO₂ se už v tomhle týdnu vyhoupla přes 80 eur s vizí dalšího raketového růstu snad až na 150 eur. Cenu silové elektřiny každé euro v emisní povolence zdražuje o 0,75 eura až 1 euro. Marné jsou námitky České republiky požadující zastropování ceny povolenek. Podle Evropské komise je to tržní nástroj.

To je cynismus nejhrubšího ražení, když do tvrdě regulované energetiky zavede povolenku, která už dávno ztratila parametry nátlaku na ekologizaci zdrojů a stala se novým daňový odpustkem, jehož garantovaný růst pro spekulanty zajišťuje komise pravidelným omezováním objemu obchodovaných povolenek. A to 7. prosince byla celý den cena silové elektřiny na klíčové německé burze 300 eur za 1 MWh, tedy zhruba 6 x větší než průměr roku 2020.

Také čeští zelení aktivisté omámení z možných miliardových dotací bezostyšně a v rozporu s přírodními zákony vyhlašují, že naše stávající stabilní turbínové zdroje brzy nahradí tzv. obnovitelné zdroje energie (lepší je termín občasné), v ČR hlavně solární elektrárny (FVE), nějaké větrné zdroje a bioamasa, snad i trocha zeleného vodíku. Dominantní česká kapacita solárních elektráren 2,1 GW poskytla loni 3 % z celkové hrubé produkce elektřiny v ČR ve výši 81 TWh, ale jen od jara do podzimu, z větru pak 1 %. Dle ERÚ loni z uhlí pocházelo 43 % a z jádra 37 % skutečně vyrobené elektřiny, dohromady 80 % stabilní elektřiny. Pro příklad: Německo má většinou ve slunečních a větrných zdrojích 125 GW, které fungují tak nedostatečně, že od podzimu do jara celkovou spotřebu až z 85 % zachraňuje energie z uhlí, plynu a ještě i končícího jádra. To by mělo být dostatečné varování i pro Česko, jak je ekonomicky zcela neúnosné budovat vedle sebe dva paralelní systémy, jeden na stabilních turbínových zdrojích, druhý na dotovaných OZE, které nejsou s to 24/7/365 zásobovat elektřinou ani jediný český podnik. Výsledkem je mj. neúnosná cena elektřiny a pokračující vysoké emise CO₂.

Takže jsme i v podání v květnu publikované „zelené“ strategie většinově státní akciovky ČEZ svědky skutečnosti, že se v naší republice budou zavírat stabilní zdroje elektřiny a tepla z uhlí a jejich náhrada je směsicí naivity, neinformovanosti a lačnosti dotačních baronů v podobě energie ze slunce a větru. Tedy kolaps stabilní energetiky, protože dle strategie ČEZ, kterému je očividně lhostejný nadcházející deficit elektřiny a nestability sítě, bude za 3 roky každý den chybět v síti 1400 MW stabilního výkonu, v roce 2030 už 3400 MW.

V případě České republiky 32 let neustále vidíme, že demokraticky zvolený politik v drtivé většině rozhodne jen o tom, co mu přinese šance za čtyři roky na znovuzvolení. Komunisté si mysleli, že budou vládnout donekonečna, a i proto budovali s dlouhodobou perspektivou i energetiku. Je tristní vizitkou naší zastupitelské demokracie, že dodnes v naprosté většině žijeme v energetice z toho, co vybudoval minulý režim. Je pravdou, že po roce 1989 miliardové investice šly do ekologizování energetických zdrojů, což eliminovalo 95 % nejhorších emisí. Sousední Poláci to ale vzali do rukou zásadněji a kromě např. vybudování úplně nové páteřní sítě dálnic jasně deklarovali cíl postavit 6 jaderných bloků, aby do roku 2043 nahradili naprosto dominantní uhlí.

Pochopí nově nastupující vládní koalice, že s ohledem na stigmatizaci uhlí a nespolehlivost zemního plynu z Ruska má Česká republika jedinou naději na prosperitu, když vsadí masivně na budování jaderných zdrojů? Pokud bude Evropská komise skutečně chtít plnit cíle dekarbonizace, musí nakonec zařadit jádro do taxonomie podporovaných zdrojů. To je naprosto nezbytné pro banky a pojišťovny stále více ovládané konceptem zelené korektnosti ESG. Vláda také musí znovu převzít 100% kontrolu nad společností ČEZ, aby bylo možno českým podnikům a domácnostem poskytnout elektřinu vyrobenou v České republice za nesrovnatelně lepších nákladů a tím pádem i dostupných než v zemích, jež se opíjejí ideou, že také v energetice poručí slunci a větru. Jistě, v čtyřletém demokratickém politickém cyklu to obrazně řečeno znamená sázet stromy, jejichž ovoce budou sklízet generace Čechů i v 22. století. A je to pro reputaci dnešních vládnoucích politiků málo?

Autor: Milan Smutný | úterý 7.12.2021 19:45 | karma článku: 34.51 | přečteno: 918x

Další články blogera

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 45.27 | Přečteno: 9925 | Diskuse

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma článku: 46.91 | Přečteno: 22267 | Diskuse

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma článku: 34.56 | Přečteno: 826 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 595 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.80 | Přečteno: 1563 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 37.80 Průměrná čtenost 2401

Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...