Svoboda versus peněženka

17. 11. 2021 15:59:10
Srovnání svobod nabytých v Listopadu 89 a obsahy peněženky nemalé části občanů ČR nedopadá dobře. Viníkem je v řadě případů stát, který nedokáže bránit občany před hamižností síťových a přirozených monopolů.

Když si pročítám internetové diskuse k dnešnímu 32. výročí Listopadové vzpoury studentů a nakonec všech občanů proti husákovské konzervativní vládě komunistické nomenklatury, narážím na řadu výkřiků, že za Husáka bylo lépe. I nedávné sněmovní volby prohloubily příkopy ve společnosti mezi těmi, kdo jsou jednak skutečně stoupenci demokracie a volného trhu a dokážou čerpat všechny druhy svobod (myšlení, vyjadřování, pohybu a cestování, podnikání apod.), a mezi těmi, kdo se cítí podvedeni a všemožné svobody jsou jim šumafuk, když na ně nemají peníze. Hlavní výkonní představitelé oslavovaných i spílaných 90. let budování kapitalismu, tedy Václav Klaus a Miloš Zeman, jaksi při soustředění se na privatizaci a tvorbu nových elit zapomněli národu sdělit, že kapitalismus je především soutěží. Soutěží mezi těmi, kdo lépe či hůře pochopí, nebo vůbec tomu neporozumí, že inteligence včetně sociální, přirozené či nabyté schopnosti, lepší vzdělání, pracovní nasazení, loajalita a také trocha štěstí jim umožní vyniknout a užívat si všech svobod společnosti volného trhu.

Je v tomto kontextu příznačné, že z povolání a spíše poslání učitelů se postupně stal jeden z nejhůře placených vysokoškolsky vzdělaných postů. S tím se také postupně ze školství vytráceli kvalitní pedagogové, kteří zde nechtěli živořit na hraně chudoby. Důkaz je v tom, že dnes nemůžeme mít celostátní maturitu z matematiky či fyziky – nemá je kdo učit. Proto musím Babišově vládě přiznat snad jediný skutečný kladný čin, a to zahájení nadproporcionálního růstu příjmů učitelů, aby obor zase nasál kvalitní lidi. To ovšem bude ještě vyžadovat čas, který zoufale nemáme.

Jak dnes napsal na internetové diskusi jeden diskutující, „Západ už jsme dávno dohnali v bezdomovcích, nezaměstnaných, exekucích, státním dluhu, výši nájemného, drahé energií, pochodech LBGT, poklesu porodnosti, nekvalitních potravinách atd. Nejlíp tu bylo za Husáka!Z několika set reakcí sklidil jeho příspěvek 90% podporu. Ano. Lidská paměť je selektivní a vyřazuje hodně negativních vzpomínek, pokud to nebyly zážitky přímo existenciální. A navíc jsme přece byli tak mladí a rohlíky byly chřupavější a děvčata krásnější. Odporný režim postavený na lžích, udavačství, strachu a zločinech stalinsky praktikované StB je přece tak historicky vzdálen, kdežto problémy se zvládnutím faktur a složenek máme každý den. Naše i EU elity zapomínají na fakt, že polovina českých pracujících občanů má měsíční příjem cca 30.000 korun hrubého.

Tam, kde kapitalismus a konkrétně české vlády opakovaně selhaly a nadále neplní úlohu, proč si národy vlády a státy vytvořily, je ochrana občanů a spotřebitelů před hamižností a amoralitou korporací a různých podnikavců. Flagrantní příklad máme z posledních týdnů v kolapsu Bohemia Energy. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se neustále brání, že je to výsledek požadavku EU na liberalizaci obchodu s energií (unbundling). To je oblíbená česká politická hra: když je něco špatně, může za to Brusel, když se daří, je to zásluha naší vlády. EU je také naše a záleží na tom, jak dokážeme v tomto elitním klubu zemí prosadit legitimní národní zájmy ČR, a ne jako dosud pokorně a bez námitek podepisovat jako v případě ideologie Green Deal, jež je klíčovým viníkem drahých cen energie. Faktem je ovšem to, že obchodníky s energií se staly více než čtyři stovky firem a firmiček, jejichž hlavním předpokladem úspěchu bylo dostatečně drzé čelo. Přitom Energetický regulační úřad jim poskytoval licence jak na běžícím páse a měl a má plné národní kompetence stanovit tvrdé licenční podmínky, a to jen a jedině ve prospěch ochrany spotřebitelů. Zde v nejhorších tradicích divokých 90. let vinou neschopnosti státu regulovat před monopolními praktikami opět vstali noví miliardáři a jejich zisky nabyté spekulacemi budou sanovat ve formě pomoci zbídačeným lidem opět všichni daňoví poplatníci.

Selhání státu v boji proti síťovým a přirozeným monopolům nedošlo jen v energetice. Nadále máme v ČR oligopol tří velkých mobilních operátorů, v němž český soukromý spotřebitel (firmy platí i v ČR ceny jiné) nemá šanci najít výhodnější alternativu k jedněm z nejvyšších cen mobilních i datových služeb v Evropě. Třetí oblastí, kde stát selhává flagrantně, je naprostá zvůle řady podniků, které dodávají vodu a odvádějí vodu odpadní. Když se spojí se „zainteresovanými“ starosty a zastupiteli, vyskočí leckde cena vody tak vysoko, že je asociální a domácnosti raději používají méně kvalitní vodu ze studní. Rozdíly v ceně vodného a stočného, jež klíčové ministerstvo zemědělství ve spojení s resorty průmyslu a financí není s to regulovat například směrnými příklady, jsou až 300 %.

No a tak tu máme situaci, kdy většina Čechů dnes má klíčové náklady na bydlení a pak na služby, které stát není s to regulovat: energie, voda, telekomunikace. Ekonom Lukáš Kovanda odhadl, že do energetické chudoby upadnou čtyři miliony Čechů. Jestliže tedy stále více občanů ČR bude obětí špatné regulace síťových a přirozených monopolů a v neposlední řadě nekoncepční energetické politiky státu, pak většina peněz budou směřovat právě do rukou těchto monopolů a upadne dosavadní pestrá celková spotřeba domácností, jež se podílejí větší polovinou na tvorbě HDP. Proto jsou nějaká očekávání růstu HDP lichá. Nemůžeme mít proto podstatné části naší společnosti za zlé, když svobodu nabytou v Listopadu 1989 poměřují dnešním obsahem své peněženky.

Autor: Milan Smutný | středa 17.11.2021 15:59 | karma článku: 18.54 | přečteno: 372x

Další články blogera

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 45.27 | Přečteno: 9938 | Diskuse

Milan Smutný

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí večer 4. března vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba, aniž by si toho klíčová média všimla: Evropský parlament přijal na návrh Evropské komise usnesení, že elektrické auto není automaticky klimaticky neutrální auto.

9.3.2024 v 0:10 | Karma článku: 46.91 | Přečteno: 22283 | Diskuse

Milan Smutný

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Když se za těžké tlakové níže sejdou všechny nepříznivé faktory, říkají meteorologové takové přírodní katastrofě dokonalá bouře. Stejnojmenný film je strhujícím vzdáleným dramatem na moři, ale katastrofa energetiky Česka se blíží.

1.3.2024 v 15:02 | Karma článku: 34.56 | Přečteno: 826 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.07 | Přečteno: 483 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1594 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 37.82 Průměrná čtenost 2401

Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...